(Foto: Dick Lubbers)
Vanaf half januari 2016 begonnen bij AVA`70 26 atleten en atletes met hun voorbereidingen op de Marathon van Rotterdam. Voor het gros betekende dit een nieuw avontuur met strakke trainingsschema`s, voedingsadviezen en talloze bruikbare en minder bruikbare tips van trainers, begeleiders en ervaringsdeskundigen. Eigenlijk was heel AVA`70 voor even in de ban van deze sportieve uitdaging, want het ging bijna nergens anders meer over. Bij de verschillende testmomenten bleek, dat het allemaal voorspoedig verliep. Natuurlijk waren er wel de klachtjes en twijfels bij de deelnemers, maar de trainers gingen hier serieus mee om. Naarmate de tijd verstreek, werden wel steeds meer kleuren tape gesignaleerd op diverse ledematen van de verschillende  atleten, maar dit was louter preventief, zo wilde het verhaal.

Zondag 10 april moest het dan gebeuren. De deelnemers en een groot aantal supporters vertrokken voor dag en dauw met bus en trein naar Rotterdam, waar om 10.00 uur de start zou gaan plaatsvinden. Menigeen keek erg gespannen uit naar dit moment en toen Lee Towers zijn megahit “You`ll never walk alone” door de speakers liet klinken, liep het kippenvel bij iedereen over de armen. En zeker niet voor het laatst die dag….

Het grote peloton zette zich in beweging voor de tocht van 42.195 meter. De een besloot een loopmaatje te zoeken en de ander ging solo op pad. Al hoewel, met een deelnemersveld van ruim 17.000 ben je natuurlijk niet echt alleen. Langs de kant van het parcours stonden vele tienduizenden toeschouwers en met name de passage van de AVA`70-clubgenoten, zorgde bij de geelhemden voor een enorme boost. Naarmate de kilometerteller opliep, kregen een flink aantal AVAjanen het toch wel wat lastiger. Wandelen bleek de noodzakelijke oplossing, want van opgeven mocht geen sprake zijn. En dan was er een paar loodzware kilometers voor de finish natuurlijk altijd nog weer de geel-blauwe clubvlag, die voor net voldoende inspiratie zorgde, net als overigens de geweldige aanmoedigingen.

Björn Demkes had zichzelf een hoog doel gesteld met een geweldig scherpe eindtijd. Maar in het zicht van de haven, moest hij toch iets aan snelheid inleveren. Met een prachtige eindtijd van 2 uur, 52 minuten en 37 seconden finishte hij als snelste AVA`70- lid. Clubgenote, Lisa te Molder, maakte haar debuut op de klassieke afstand en toonde aan een geweldig talent te zijn. Ze bereikte de meet op de Coolsingel in 3 uur en ruim 6 minuten en werd daarmee op schitterende wijze 4e Nederlandse. De klok tikte verder en steeds meer dappere strijders van AVA`70 kwamen in het zicht van de haven. Nog eenmaal werd het laatste beetje energie uit het lijf geperst en dolblij kwam men vervolgens over de finish. Uiteindelijk bleek, dat alle 26 gestarte atleten de marathon volbrachten en daarmee de gouden medaille in ontvangst mochten nemen (Uitslag). Een geweldige prestatie na maanden van keihard trainen, uiteraard van de atleten, maar zeker ook van de trainers, begeleiders en niet te vergeten, het thuisfront.

In het AVA`70-kamp was de euforie na afloop dan ook groot. Het was natuurlijk onderweg flink afzien, maar de aanmoedigingen van het publiek in het algemeen en die van de eigen supportersschare in het bijzonder, gaf voldoende inspiratie om door te gaan. 

Om het verlies van enkele duizenden calorieën te compenseren, hadden diverse bedrijven voedingsmiddelen beschikbaar gesteld en daarnaast mochten deze groep kanjers nog verschillende verzorgingsproducten en waardebonnen in ontvangst nemen. Een terechte beloning voor de prachtige prestaties.

Moe maar zeer voldaan volgde de terugreis met vooral heel veel mooie ervaringen!    

De marathonlopers bedanken de onderstaande bedrijven voor hun spontane bijdrage:

 • Bjorn Weier Bocholt (waardebon 5 euro)
 • Yoga en Zo Aalten  (olie flesje)
 • Spar Luiten Bredevoort  (tasje en regenponcho)
 • Keurslager Gleis  (gril en leverworst)
 • Juwelier Meerdink  ( waardebon 7,50)
 • DA Pennings  (spiergelletje)
 • Eric's groenten en fruit  (100 bananen)
 • Effen Anders ( een kunstbloempje)
 • Bakkerij Vaags (krentebol)
 • Bakkerij Kasper Paul (krentebol)
 • Stoer Wonen Aalten  (kaartje met italiaans koekje)
 • Primera Aalten  (snickers of mars)
 • SportMedX Winterswijk  (Bidon)