Und Jetz geht Los ...

Dat ook kleine hardloopwedstrijden een prachtige ervaring op kunnen leveren, bleek zaterdag maar weer eens. Onze Duitse vrienden uit het Duitse Ellewick organiseerden voor de derde keer de Schützenfestlauf en AVA`70 was met een heel peloton afgereisd om deel te nemen. Overigens een mooi en zeker ook verdiend gebaar in de richting van de organisatie, die een voortreffelijk evenement op touw had gezet. In de finishstraat was het een professionele bedoening, met  sfeervolle muziek, een speaker die geweldig in vorm bleek te zijn en na de streep tafels vol met water, fruit en alcoholvrij bier. Maar liefst 34 atleten en atletes stonden namens AVA`70 bij de verschillende onderdelen aan de start en dat heeft de organisatie en het publiek geweten ook. De 2 jeugdlopen kenden niet alleen een hoog AVA-gehalte. Na afloop keurde het podium ook vrijwel in zijn geheel geel. De bekers, medailles en oorkondes waren bijna niet aan te slepen en de toon was gezet.

Intussen hadden de deelnemers aan de 10-kilometerrun, zich al goed warm gelopen. Deze moeite konden ze zich feitelijk wel besparen, want het was snikheet. Het parcours, met een lengte van 2.5 kilometer, naar Duits gebruik op de decimeter nauwkeurig, slingerde door de kern van Ellewick. Het plaatsje kent in totaal 1378 inwoners, maar die waren ook vrijwel allemaal in touw. Voor de huizen waren verkoelende douches ingericht, de campingtafeltjes en tuinstoelen waren uitgeklapt en de bbq brandde prettig op menig oprit. Kortom de sfeer was aangenaam en dat hadden de lopers ook nodig, want de tropische temperaturen sloopten de sportievelingen meer dan behoorlijk. De meesten sleepten zich, op het tandvlees lopend, in de richting van de enthousiaste speaker en de finish. Het signaal aan de deelnemers van de 5 kilometerloop was in ieder geval duidelijk. 

Daar had trouwens het AVA`70-gezelschap, waar deze boodschap bestemd voor was niet echt aandacht voor, want met name in de herenkleedkamer ging het er nogal luidruchtig aan toe. De sfeer kreeg een opvallend hoog “schoolreisjegehalte” en de 3 niet-Avianen, die ook gebruik mochten maken van het omkleedhok, kwamen ogen en oren tekort. Zeker toen de aanwezige stereo-installatie nog getest werd en de stampende beatmuziek praten geheel onmogelijk maakte. Kortom, een voorbereiding waar de ook aanwezige coach,Theo S. op zijn zachtst gezegd zijn bedenkingen bij had. Plots werd er echter een reglement ontdekt, dat aan de muur hing. De discipline, die de afspraken vroeg, spraken “Der Haupttrainer” wel enorm aan, met name de boetes die bij overtredingen betaald dienden te worden. Net toen het helemaal uit de hand dreigde te gaan lopen, werden de manschappen naar buiten bewogen voor de totaal overbodige warming-up.

De start was aanstaande en de nervositeit sloeg toch wel een beetje toe. De tactiek werd bepaald en doorgenomen. Duidelijk was al wel, dat het gezelschap van AVA`70 hier prijzen ging scoren. Met name de diverse leeftijdscategorieën die werden gehanteerd, zorgden voor een prijsje rijk-show. Nadat het peloton in gang werd gezet, werden de verschillende posities ingenomen en al slingerend door de wijken, bleek het met de warmte bepaald niet mee te vallen. Maar trots als een ieder is, op het clubshirt, wilden de geelhemden een prestatie van formaat neerzetten en dat lukte helemaal. Een enkeling mocht zelfs op het podium komen, al bleek dit niet helemaal officieel juist te zijn. Toch was het vast en zeker aangenaam om er te staan. Vele oorkondes met categorieprijzen, viel het AVA-gezelschap ten deel en het kamp roerde zich flink. 

De opperbeste sfeer bereikte echter pas echt een climax toen bleek dat AVA`70 de verenigingsprijs had gewonnen. Het hele gezelschap klom op het podium, wat voor sommigen de eerste keer bleek te zijn en het zou ook zo maar de laatste maal kunnen zijn. De prijs bestond uit een 4-tal fusten van 5 liter bier. De stemming bereikte werkelijk een hoogtepunt en de Avianen begonnen met zijn allen te hossen van plezier. De vloer van het podium kreeg het ineens enorm zwaar te verduren en het werd pas echt gevaarlijk toen de polonaise werd ingezet bij een feestelijk nummer van niemand minder dan Goes Meeuwvis. Het publiek, vond het misschien nog wel mooier dan de winnaars zelf en de overwinning werd het Aaltense gezelschap dan ook zeker gegund. Bij het teruglopen naar de parkeerplaatsen, bleek de buit zelfs nog wat groter te zijn, want ineens werden er 6 vaatjes meegesleept.

De 3e Ellewicker Schützenlauf was er voor menig deelnemer van AVA`70 eentje om te onderstrepen. De promotour slaagde volledig en de buit was groot. Medailles, bekers, oorkondes en 30 liter bier… er zijn wedstrijden waar het om veel minder gaat. Op donderdagavond 16 juni a.s. is er vanaf 20.42 uur de gelegenheid om de deelnemers aan de AVA`70-promotietour in Ellewick, te feliciteren met de grootse prestaties en het behaalde resultaat. Tevens zal op deze avond het eerste fust worden aangeslagen en het is niet geheel ondenkbaar dat het niet bij deze ene blijft……  

Foto's Geert Wevers
Foto's Nathan Posthumus
Filmpie