De heuveltraining van AVA is al jaren een begrip. Voorheen werden onder de bezielende leiding van Theo Stronks de heuvels bedwongen door vooral A en B lopers. Lekker keihard knallen op de heuvels, goed voor de snelheid en de tempohardheid in de wedstrijden. Nadat ik het leidersstokje heb overgenomen, en ook trailrunning zelf meer populair wordt binnen de AVA gelederen, heeft er een verschuiving plaatsgevonden. Langzamerhand is er ook meer interesse vanuit de minder snelle groepen om heuveltraining te gaan doen. Maar vaak durft men toch niet of wordt er een soort van drempelvrees ervaren om met ‘de snelle jongens’ mee te gaan.

Mijn idee is dat heuveltraining voor iedereen goed is en ook gewoon erg leuk om te doen. Zowel voor lopers op de weg als trailrunners hebben er baat bij. De trainingen zijn voor iedereen te doen op zijn/haar eigen niveau en bij langere trainingen is er de mogelijkheid om af te korten. Maar om de drempel om mee te doen te verlagen en het voor C en D lopers nog aantrekkelijker te maken om mee te gaan doen (en tegelijkertijd de A en B lopers nog steeds flink aan hun trekken te laten komen) hebben Geert Kip, Dik Lubbers en Eric Hoogerbrug aangeboden om bij te springen.

Het idee is dat de heuveltraining als zodanig gewoon blijft zoals het is, maar dat er altijd ook één van drieën meegaat. Vooral bij trainingen waarbij het verschil in snelheid en getraindheid meer tot uiting komt (of bijvoorbeeld als er veel deelnemers zijn) zullen we dan de groep splitsen in een snellere en een minder snelle groep. Dan kunnen we alle deelnemers de aandacht geven die ze verdienen en hoeft niemand te wachten of zich bezwaard te voelen omdat ze de boel ophouden. Begin en eind van de training proberen we uiteraard wel gezamenlijk te doen (zeker als we na afloop koffie gaan drinken…)

Geert, Dick, Eric en ik hopen dat deze vernieuwde opzet een hoop enthousiaste deelnemers oplevert.

De eerstvolgende training vind plaats op zondagmorgen 29 september op de oude vuilnisbelt in Winterswijk. We verzamelen op de parkeerplaats van Obelink en starten 9:00 uur met trainen. Deze keer helaas geen koffie na afloop (of iemand moet het meebrengen).