Volgens een jarenlange traditie, haalt AVA`70 begin januari de kerstbomen op in het centrum van Aalten en Bredevoort. Ook dit jaar werd deze activiteit weer op de agenda gezet, maar vanwege het coronavirus, moest het draaiboek flink worden aangepast. Zo was er geen openingsmoment met koffie en werd het rapen niet afgesloten met een uitgebreide sportlunch. Daarnaast werd het aantal teams uitgebreid, om de groepjes zo klein mogelijk te houden. Tenslotte werd de staf uitgebreid met een toezichthouder, die als rol had om een oogje in het zeil te houden bij het inzamelen in de stad Bredevoort. Geert Kip nam zijn taak zeer serieus en kreeg na afloop zelfs een contract voor 5 jaar aangeboden. Organisator Gerben Duenk had er een flinke kluif aan  om alles rond te krijgen. Toch stond hij al ruim voor negen uur met een big smile zijn paperassen door te nemen. Immers, hij had vrijwilligers voldoende en waar je normaal gesproken nog wel eens te maken krijgt met een enkele afmelding, kreeg hij juist het bericht, dat er zich nog een team had aangemeld. Zo kon het dus gebeuren dat er maar liefst 17 auto`s met aanhangers op pad konden gaan, waarbij overigens  van een gelijktijdig vertrek geen sprake was. Nee, Duenk had er voor gekozen om verschillende vetrektijden te hanteren en het mooie was, dat hier ook totaal geen vragen over binnen kwamen.

Vanaf 09.15 uur begon het opladen en het duurde maar even of de eerste vracht werd al bij de werf van Aalbers afgeleverd. Hier stond een trio potige kerels klaar om te lossen en tijdens dit korte moment van rust konden de chauffeurs en sjouwers op afstand toekijken en lekker een bakje koffie drinken bij de jeugdige dames van de catering. Tevens was er voor elke vrijwilliger een AVA`70-muts, gevuld met een hapje en een drankje. Alles in de buitenlucht natuurlijk, dus volledig coronaproof. Gedisciplineerd volgden de ladingen kerstbomen elkaar op, bij elkaar geraapt door een brede selectie van rapers. Zo kwam de voorzitter in actie, maar ook een junior, de hoofdtrainer deed een duit in het zakje, net als de kantinejuffrouw en tientallen hardlopers met een dubbele functie. Kortom, alle geledingen van de club waren in ruime mate vertegenwoordigd. Opvallend was daarnaast dat er een aantal niet-leden hun steentje wilden bijdragen en dus ook een groot AVA`70-hart hebben. Het rapen in de wijken liep gestaag door en de ervaren rotten van het peloton deden hun werk met verve. Op de losplaats ontstond nog net geen file, maar een goede organisatie was zeker nodig om alles in goede banen te leiden. 

Al voor het middaguur begonnen de eerste teams zich netjes af te melden en werden zij door chef d`organisation Duenk vreselijk bedankt voor hun bijdrage. Nadat de laatste kerstbomen waren bezorgd, bleek de teller te staan op ruim 1300 kerstbomen en om een beeld te geven: dit zijn 3 scheepscontainers, die tot de nok toe volgepropt zijn met kerstgroen. De buit bleek weer zeer divers te zijn, variërend van prachtig, mooie exemplaren met een hoogte van 80 centimeter, tot foeilelijke dennen van dik 3 meter met hier en daar nog een plukje naalden. Inmiddels verschenen de eerste foto`s al op social media, voorzien van smeuïge verhalen en dito reacties. Echter ook bedankjes van plaatsgenoten, die blij waren dat AVA`70 weer met een peloton op pad is gegaan om de kerstbomen in te zamelen. De club dankt dan ook alle sponsors voor het beschikbaar stellen en daarmee de sponsoring van de clubkas!