Elke maand zullen MSc Kinderfysiotherapeut Elke Schuurman en MSc Manueeltherapeut Mark te Brake een blog schrijven over diverse onderwerpen. Elke zal vanuit haar specialisatie in gaan op blessures, de preventie van blessures bij kinderen en de motorische ontwikkeling van kinderen. Mark zal zich voornamelijk richten op diverse onderwerpen binnen de hardloopsport. Dit kan variëren van hardloopblessures tot diverse trainingsmethodes, denk hierbij aan intervaltraining of heuveltraining. De blogs worden geschreven aan de hand van de nieuwste wetenschappelijk inzichten en ervaringen en kennis van de fysiotherapeuten. Elke en Mark zijn beide werkzaam als gespecialiseerd fysiotherapeuten van Fysio Oude IJsselstreek op de locaties in Terborg, maar sinds vorig jaar ook op de locatie in Aalten op het terrein van atletiekvereniging AVA’70. Op deze locatie kunt u gebruik
maken van onder andere de specialisaties manuele therapie, kinderfysiotherapie en sportfysiotherapie.

BLESSURES TIJDENS DE GROEI

Tijdens het sporten is er een kans dat je kind een blessure oploopt. Blessures kunnen plotseling ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde beweging te maken. Je kunt dan ineens last hebben van je knie of enkel. Dit noemen we ook wel een acute klacht. Een blessure kan ook langzaam ontstaan, bijvoorbeeld na de zomer. De zomervakantie is een rustperiode waarin kinderen harder groeien. Wanneer de kinderen na de zomervakantie weer naar school moeten past ineens die lange broek niet meer. Daarnaast starten dan vaak de trainingen weer en we gaan fanatiek verder waar we voor de zomervakantie gebleven waren. Het is allemaal wel weer even wat zwaarder maar dat komt omdat er zo’n lange tijd niets gedaan is. Na een paar weken klaagt je kind over pijn in de knie. Eerst na de training, in de ochtend voelt het wat stijf. Een paar weken verder is de pijn al halverwege de training aanwezig en komt je kind mankend thuis. Schoolgym en een training op één dag maakt het nog erger. Klachten als gevolg van het groeien ontstaan over het algemeen langzaam. Met name na een lange periode van rust waarin je kind gegroeid is en de sportbelasting meteen weer fanatiek wordt gestart, zijn risicofactoren om klachten rondom de groeischijf te ontwikkelen. Deze klachten bevinden zich met name aan de knie en de hak. Als je kind groeit, gebeurt dit vanuit de groeischijven. De botten worden van hieruit langer, hierna pas groeien je spieren en pezen. Nu kun je je voorstellen dat wanneer de botten dus hard groeien, er heel veel spanning op spieren en pezen komt te staan. Wanneer we bijvoorbeeld een sprintje moeten trekken, komt er veel trekkracht op deze pezen en spieren. Dit gaan we voelen rondom de groeischijven waar deze pezen en spieren aan vast hechten.


HOE VOORKOMEN WE DEZE KLACHTEN?

Wat belangrijk is, is om gedurende de zomer of winterstop niet helemaal stil te zitten. Blijf lekker afwisselend bewegen. Wanneer de trainingen weer starten, is het belangrijk dat er een goede opbouw in de training zit, een goede warming up is belangrijk en met name voor de kinderen in de groei is het belangrijk om rekoefeningen te doen. Heeft je kind tijdens de training klachten, pak dan een lagere intensiteit door minder sprintjes of sprong activiteiten achter elkaar te doen. We kunnen groei nou eenmaal niet beïnvloeden maar we kunnen wel rekening houden met de gevolgen en er zo voor zorgen dat je kind tijdens het sporten hier minder last van heeft. Heeft je kind toch een blessure opgelopen door het sporten of door de groei? Maak gebruik van de gespecialiseerde kinderfysiotherapeut.


Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 0315-329255