Het is de laatste zaterdag van februari, even na half 2. Marco van Rijs zet aan de voet van de Vennebulten zijn autootje neer op een kleine parkeerplaats. Lekker anoniem. Hij had het plan opgevat om met zijn chickie een fijne wandeling te gaan maken. Het voorjaarszonnetje scheen lekker en daar is het stel dol op. Om vooral alle meters te kunnen verantwoorden was de navigatie op telefoon en Garmin al rijdend vast in gereedheid gebracht. Nadeel is dan echter wel, dat je dan ook direct gelokaliseerd kunt worden. Iets wat dan ook prompt gebeurde. Van José zijn we gewend, dat ze er altijd bijloopt om door een ringetje te halen, maar ook de trainert zelf zag er patent uit. Opvallend was vooral het gemillimeterde kapsel en dat was op zijn minst opvallend, want de kappers openden pas een dag of 4 na “de meet and greet” de deuren. Marco, ijdel als hij blijkt te zijn, kon hier niet op wachten en besloot zich illegaal te laten knippen. Alhoewel… het blijkt dat de voorstelling live via TEAMS te volgen was, dus helemaal geheim was het ook weer niet. Eenmaal thuis wilde de goedlachse hardloper ook zijn benen ontharen, want hij had gehoord dat je daar zeker tijdwinst mee kunt boeken. De scheerbeurt verliep echter minder succesvol en het scheenbeen had na afloop dan ook veel weg van een heus slagveld. Hechten was nog net niet nodig, maar de schade bleek groot en de pijn moet ondraaglijk zijn. Maar iedereen die Marco kent, weet dat hij een bikkel pur sang is, die nooit in het openbaar zal klagen.

Naast wandelen werkt van Rijs momenteel keihard aan een terugkeer aan het hardloopfront. Het spierstelsel van de trainer weigerde lange tijd alle diensten en geen fysiotherapeut, psycholoog of haptonoom kreeg het gestel weer pijnloos in beweging. Het lijf bleef lange tijd haperen, maar de trainer bleef hoop koesteren, volgens velen tegen beter weten in. Stiekem werd echter de hardlooptraining in zijn Barlo hervat, meter voor meter. Vaak gebeurde dit vooral in het donker, want niemand hoefde getuige te zijn van het geploeter. Het gevoel werd steeds beter en van Rijs besloot niet over een nacht ijs te gaan. Hij schakelde een personal coach in om de stijgende lijn met succes een vervolg te geven. Niemand minder dan zijn bloedeigen dochter Romy, werd ingeschakeld om trainingsschema`s gaan schrijven en daarnaast zijn voedingspatroon een kritisch gaan bekijken. De goedlachse trainert moest flink aan de bak, want dagelijks moest er getraind worden, waarbij naast het hardlopen ook gebruik werd gemaakt van de crosstrainer, waar hij bij de eerste keer al gelijk vanaf lazerde. Ook wandeloefeningen, figuurcorrectie-work-outs…. alles passeerde de revue. Er werden flinke vorderingen gemaakt en Marco begon er steeds meer skik in te krijgen. Ook op het gebied van voeding kreeg de goedlachse inwoner van Barlo te maken met forse wijzigingen, want dochter liet pa kennis maken met kefir, snijbietjes en quinoa. Daarnaast werd elke dag begonnen met een flink bord havermout, met daarin kleine stukjes rabarber verwerkt. Van Rijs hield dapper stand en afgelopen weekend verraste hij vriend en vijand, al deze laatste groep bijzonder klein, met een hele mooie en snelle 5 kilometerrun. Tuurlijk, met een luchtvochtigheid van 52% en een lichtbewolkte hemel zijn de omstandigheden ideaal, maar in net boven de 27 minuten 5000 meter afraffelen is op zijn zachtst gezegd verbazingwekkend, wie de erelijst van de maestro kennen. Hij was dan ook dolblij met dit resultaat.

Om dit loodzware trainingsprogramma succesvol af te ronden, heeft hij grootse stappen ondernomen. Zo wil het verhaal dat hij zichzelf heeft uitgenodigd bij premier Rutte, om deze ervan te overtuigen dat het op dit moment erg onverstandig is om het buitensporten in groepsverband toe te staan. Dit zou immers betekenen, dat Marco weer als trainer aan de bak moet en dit gaat uiteraard zeker en gewis ten koste van zijn eigen prestatie. Dat kan hij er nu niet bij hebben, want hij wil verder werken aan zijn hoofddoel. Algemeen is bekend dat van Rijs in november 2021 in bloedvorm wil zijn. Dan staat immers ZIJN wedstrijd op de agenda, de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Vrijwel wekelijks heeft hij contact met Ellie en Paul Huisman, uitbaters van café Frowijn. Dit etablissement vormt al jaren de kleedaccommodatie van het legertje AVA`70-atleten dat deelneemt. Het is aannemelijk dat Marco in de voorbereiding nog enkele keren afreist naar Nimwegen om het parcours te verkennen, de schoentjes te checken in combinatie met de ondergrond en een windanalyse gaat opstellen. Hopelijk piekt de coach niet te vroeg, maar duidelijk is zeker: The return of de sleeping giant is aanstaande. En laat niemand zeggen dat hij of zij niet gewaarschuwd is……..