Zaterdag 20 maart jl. stond er bij AVA`70 een mooie activiteit op de kalender, namelijk “ploggen.” Het is een uit Zweden afkomstige trainingsvariant, waarbij tijdens het joggen gelijk het zwerfafval in de bossen, op de paden en langs de grote weg wordt ingezameld. Omdat deze datum tevens was gekozen als Landelijke Opschoondag, paste dit uiteraard prima om hier als vereniging aan deel te nemen. Vanwege de coronamaatregelen was het helaas niet mogelijk om als trainingsgroep deel te nemen, maar moest de activiteit als solist of duo worden uitgevoerd.

Vanaf 09.00 uur konden de AVA`70-leden het zwerfafval inleveren bij de club en daar werd direct goed gebruik van gemaakt. Linda en Martijn van Dijk scoorden op het stuk langs de Ringweg, bij elkaar iets minder dan 1100 meter, maar liefst 3 vuilniszakken vol met bermafval. Een zeer bedenkelijke hoeveelheid natuurlijk. Walter Vaags liep een ronde om de Slingeplas en dit leverde hem helaas een volle zak op. Andere AVA-janen renden in de ruime omgeving de accommodatie van de club en moesten ook veelvuldig stoppen om het zwerfafval op te rapen. Onder het motto: jong geleerd is oud gedaan, ging een groep pupillen in het trainingsgebied van Walfortbos in en dit leverde een flinke hoeveelheid rommel op. Rond het middaguur maakte initiatiefneemster en projectmanager Ingrid van Zolingen de trieste balans op van een ochtendje ploggen. Een tafel vol met zwerfafval, bij elkaar ruim 6 vuilniszakken, die tot de rand toe vol zaten. Absolute nummer 1 van de gevonden voorwerpen waren de blikjes Red Bull, gevolgd door cola en bier. Daarnaast uiteraard grote hoeveelheden plastic en papier. Nieuwkomer dit jaar waren de diverse soorten mondkapjes. De meest opmerkelijke vondst was een zakje met een geestverruimend bolletje. Het is natuurlijk bijzonder te ervaren dat een ochtend ploggen een container zwerfafval oplevert, zoals papier, glas en plastic, dat gratis ingeleverd kan worden.    

De omgeving van de accommodatie van de hardloopvereniging was in ieder geval door deze activiteit weer helemaal schoon, al zal de houdbaarheidsdatum helaas beperkt blijken te zijn. Uiteraard was men bij AVA`70 bijzonder blij met de inzet van de ploggers en dit leverde deze kanjers naast een bedankje ook nog een smakelijke traktatie op!