De groepstrainingen bij AVA`70 behoren al maandenlang tot het verleden, dus ook een meet-and- greet in het altijd gezellige clubhuis zit er helaas niet in. De wedstrijdkalender is blanco en de smaakmakende verenigingsactiviteiten staan in de ijskast, die vooralsnog hermetisch gesloten lijkt te zijn. Kortom… het is eigenlijk best wel kommer en kwel voor de AVA-janen. Via de media wordt gelukkig duidelijk dat de clubliefde het wint van de coronacrisis, maar het gemis van de hardloopmaten wordt door velen steeds heftiger. In de rubriek “De AVA-jaan in coronatijd,” peilen we de stemming van een clubgenoot. We vervolgen de serie met …….

 

GERRIT DIJKSLAG

 

Wanneer sport in het algemeen en hardlopen in het bijzonder je passie is, heb je een buitengewoon beroerd jaar achter de rug. Gerrit Dijkslag had daarnaast nog de pech van een vervelende blessure en wie de fanatieke atleet een beetje kent, kan zich voorstellen dat het humeur af en toe het dieptepunt zal hebben aangetikt. Gelukkig voor Gerrit zijn de baantrainingen bij AVA`70 weer voorzichtig opgestart en kan er worden uitgekeken naar betere tijden. Net als velen, hunkert ook Dijkslag weer naar duurtrainingen met de A-selectie, gezellige clubactiviteiten en vooral ook wedstrijden…… 

 Hoe zien je hardlooptrainingen er momenteel uit?

Ik ben heel erg blij dat we met een klein groepje weer op de baan mogen trainen, verder train ik twee, soms drie keer in de week alleen. Dat alleen trainen heb ik een jaar lang volgehouden. Net voor de eerste lockdown raakte ik geblesseerd aan mijn hamstring, dus dat verhaal van Rianke in de vorige aflevering,  kwam me heel erg bekend voor. Eerst 10 weken helemaal niet trainen, alleen maar wandelen en oefeningen, heel veel oefeningen. Als er geen lockdown was geweest, was ik helemaal gek geworden door het missen van groepstrainingen en vooral wedstrijden. Maar ja, die waren er toch niet, dus een weekje langer niet trainen maakte ook niet uit. Tijdens mijn 36 jarige lidmaatschap van AVA, had ik nog nooit langer dan drie weken achter elkaar niet hardgelopen, dus dit was wel een unicum. Daarna via een schema van fysio Mark weer heel voorzichtig begonnen, 8x1min hardlopen met wandelen ertussen! Zelfs dit schema was voor mijn lichaam af en toe nog te zwaar, het moest zo nu en dan nog wat minder. Maar met vallen en opstaan en een bemoedigend woordje van Mark kon ik na 5 maanden de 5 km alweer in 20:36 min. afleggen. Drie maanden later zat ik weer onder de 20 minuten en voel ik me weer een beetje hardloper.

 Wat doe je verder nog om je conditie op peil te houden?

Ik doe nog steeds veel oefeningen, niet leuk, maar heel noodzakelijk. Verder wandel ik regelmatig, soms op de Veluwe of een andere mooie omgeving, soms met Denis, maar meestal vanaf huis. Op de gewone fiets onderneem ik zo nu en dan ook een tochtje. Zo ben ik afgelopen zomer langs de plaatsen in Groningen gefietst waar ik gewoond heb.

 Train je solo of zoek je een maatje?

Ik loop alleen, na de eerste lockdown noodzakelijk i.v.m. blessure, daarna uit gewoonte en gemakzucht. De eerste keer na een jaar weer samen met iemand lopen voelde eigenlijk helemaal niet raar of onwennig, net of ik dat een paar dagen daarvoor nog gedaan had. Bedankt Gerdy en Evelien!

 Wat mis je het meest in de coronatijd bij AVA`70?

Nu we weer op de baan kunnen trainen, merk ik dat lopen met anderen toch best wel inspirerend is. De afwisseling van gezamenlijk en alleen trainen werkt voor mij het beste, maar de groep zou nog wel groter mogen zijn. Het meeste mis ik de wedstrijden. Eén ding wist ik aan het begin van 2020 zeker, ik ga dat jaar mijn 800ste wedstrijd lopen, maar ik ben op 799 blijven steken. Wel een mooie motivatie om door te trainen, de eerste wedstrijd na deze pandemie wordt sowieso een bijzondere en dan nog een jubileumeditie voor mij daar bovenop.

 Heb je nog een goede tip voor je clubgenoten?

Wat er gezegd wordt over dat je conditie na een blessure eerder weer op peil is dan je spieren en pezen klopt (helaas) helemaal. Ook in mijn hoofd wil ik na mijn blessure alweer zoveel, maar mijn lichaam roept (schreeuwt) af en toe iets heel anders. Zeker in deze wedstrijd loze periode, luister naar je lichaam en doe het kalm aan, je zult des te frisser en uitgeruster aan de start staan als het weer mag.

 Wil je verder nog iets kwijt?

Hoewel ik me niet verveel en eigenlijk over het afgelopen jaar weinig te klagen heb, zelfs een paar hele leuke en nuttige dingen heb gedaan waar ik anders nooit aan toe was gekomen mag het van mij allemaal wel weer wat minder gezapig. Oude verzamelingen uit de 80-er jaren zijn nu compleet, mijn oude video banden staan nu op USB, een zeldzaam boek is nu in mijn bezit en ook de verzameling kilometerpaaltjes van bergtoppen die ik beklommen heb is nu compleet. Toch hoop ik dat we binnenkort, op een vernieuwde baan (!), weer met een grote groep kunnen trainen en na afloop met zijn allen weer in de kantine na kunnen kletsen onder het genot van een lekker drankje! Aan wedstrijden deelnemen, heuveltrainingen volgen, ik heb er weer zin in omdat samen met jullie te doen!