Evie scholten komt als 32e vrouw  op de 5km binnen in 24:46 min .

Op zaterdag 9 september vond de 11e editie plaats van de Kramprun. De sfeervolle wedstrijd met start en finish in het centrum van Varsseveld wordt georganiseerd door de Achterhoekse atletiekverenigingen Atletico `73, Argo en AVA`70 en geniet een grote populariteit in de regio. De Kramprun van 2023 gaat de geschiedenisboeken in als de warmste aflevering ooit, maar ondanks de verschroeiende warmte werden er topprestaties geleverd door de honderden atleten, maar zeker ook door de tientallen vrijwilligers. Ook AVA`70 was dit jaar weer volop in beeld, zowel in de hardlooparena, als daarbuiten…..

De Kramprun ging van start met de jongste jeugd die een (ingekort) parcours af moesten leggen van 600 meter. De talenten gingen er direct vanuit de start razendsnel vandoor om zo snel mogelijk weer de finish te bereiken. Bij de jongens scoorde Dirk te Brake een prachtige tweede plaats in een tijd van 1,53 minuten. Clubgenoot Milan te Brake gaf uiteindelijk 1 tel toe en dit leverde hem de derde plek op. In de categorie 0-7 jaar pakte Tim Tolkamp de 3e plaats. Bij de meisjes (8-9 jaar) op de korte afstand greep Aafke te Kempel net naast het podium en werd uiteindelijk vierde.

De afstand bij de oudere jeugd was gehalveerd en zij liepen een ronde van 1 kilometer. Lars Meinen was bij de jongens oppermachtig en sleepte op overtuigende wijze de winst binnen in een speersnelle tijd van 2,51 minuten. Een fraaie derde podiumplaats was er ook nog te vieren voor Thom Berkelder. Bij de meisjes was er bij de categorie 13-15 jaar een hele mooie 2e plek in de eindrangschikking voor Bregtje Eindhoven, terwijl Fleur Teunissen als derde ook nog een beker in ontvangst mocht nemen. De Aaltense Fiep Meinen van Ropes en Running scoorde bij de 10-12 jarigen zelfs de snelste tijd in 3,25 minuten.

Dik 600 (!) atleten stonden er aan de start bij de Business- en recreantenrun, die om half 6 van start ging. De zon stond hoog aan de hemel en de organisatie had het aantal waterpunten uitgebreid. Daarnaast stonden her en der sproeiers opgesteld, die ook voor de nodige verkoeling zorgden. Het peloton veranderde al snel in een lang gekleurd lint en met name aan de kop ging het verschrikkelijk hard en leek de hitte de lopers eerder te stimuleren dan af te remmen. Uiteindelijk bleek, dat maar liefst 56 deelnemers onder de grens van 20 minuten liepen en dat is onder de genoemde zware omstandigheden toch wel heel bijzonder. De Aaltense survivalatleet Twan ter Horst pakte een voortreffelijke tweede plaats, terwijl Stijn ter Haar ook op het podium kwam door als derde onder de finishboog door te lopen. Bij de Dames toonde Lisa te Molder haar klasse door heel overtuigend de zege te pakken in de snelle tijd van 18,58 minuten. Het team van Navis Sport werd bij de Businessrun verdienstelijk tweede, terwijl Kaaswinkel Varsseveld met een heel hoog AVA`70-gehalte de derde stek op het podium voor zich opeiste.

Om 18.30 uur ging het klapstuk van de Kramprun, de Toprun van start met een ijzersterk deelnemersveld. Onder de lopers ook 3 AVA-atleten, te weten Tim Mengerink, Tijn Piest en Herman Donhof. Het trio maakte een hele sterke indruk en scoorden uitstekende eindtijden. De profs aan kop maakten er een prachtige wedstrijd van, die eindigde in een schitterende eindspurt. De sympathieke atleet van het NN Running Team, Richard Douma, ging uiteindelijk met de winst aan de haal. Bij de Dames had Ineke Koldam slechts 16,20 minuten nodig om haar 5 5kilometer winnend te voltooien.

De Toprun vormde een prachtige afsluiter van een zeer geslaagde editie van de 11e Kramprun en de organisatie, Atletico `73, ARGO en AVA`70 komen alle complimenten toe! Uiteraard kwamen tientallen AVA-janen in actie in de sfeervolle hardlooparena en met name de passage bij start en finish zijn sportieve hoogtepunten voor elke deelnemer. Maar AVA`70-leden waren veel meer in beeld. Als vrijwilliger hadden ze een belangrijke rol langs het parcours, bij de finish, op de motor en bij het secretariaat. Zonder ook maar iemand te kort te willen doen, toch effen wat clubhelden die we in de spotlight zetten. Wim Brinkman bijvoorbeeld, is na zijn Koninklijke Onderscheiding werkelijk niet meer te houden. Hij had zitting in het bestuur van de Kramprun en dan gaat de kilometervreter er ook volledig voor. Voor de wedstrijd, maar zeker ook op de dag zelf. Wetenschappelijke berekeningen wijzen er op dat Wim om en nabij de 28.449 stappen moet hebben gemaakt. Een prachtprestatie derhalve. Een andere belangrijke kracht die achter de schermen van grote waarde was, bleek Gerrit Dijkslag te zijn. Tien edities was hij het gezicht van de Kramprun en met een vrachtwagen aan ervaring kon hij de organisatie ook dit keer van grote waarde zijn.

Last but not least…. Marco van Rijs en in zijn kielzog zeker ook Bart Wesselink, die samen verantwoordelijk waren voor de tijdregistratie, een gruwelijk belangrijk onderdeel natuurlijk. Marco is nooit veeleisend maar zijn eigen pipowagen moest op de meest prominente plek op het parcours komen te staan. En verder geen flauwekul in de buurt van zijn eyecatcher. Sommigen dachten daar aanvankelijk even wat anders over, maar deze miskleun werd razendsnel hersteld. Marco had zijn zaakjes voortreffelijk voor elkaar en dat was een prestatie van formaat, want hij is een zweetkanus van formaat als de thermometer boven de 18 graden komt, dus zaterdag versleet hij maar liefst 2 wasmanden aan handdoekjes. Nou, dan weet je het wel. Kortom: AVA`70 was tijdens de Kramprun op alle fronten weer volop in beeld en daar kan de club best trots op zijn

(