Wintertriathlon 2009, geen schaatser, geen nood !!
De Wintertriathlon van Assen, dit jaar voor de 26ste keer georganiseerd, is niet zomaar en alleen een wintertriatlon.
De kern wordt natuurlijk al jarenlang gevormd door het Nederlands Kampioenschap, waarbij atleten in een groot aantal leeftijdscategorieën strijden om de nationale titel. Alles wat naam en faam heeft in de winterse variant van de triatlonsport verschijnt traditiegetrouw ieder jaar aan de start van de Asser Wintertriathlon. Daarnaast laten tal van bekende namen uit de Nederlandse hardloop-, fiets- en schaatswereld zich al jaren graag zien aan de meet. Jezelf willen bewijzen in een duurwedstrijd die takken van sport combineert waarmee je tijdens je trainingen wellicht te maken hebt, of die je ‘gewoon’ ook leuk vindt, is een prikkelende uitdaging voor deze sporters.
 
Maar ‘Assen’ is méér. Wat te denken van de Wintertriathlon Sprint. Als de afstanden van het NK je doen aarzelen en de Nederlandse titel je ook niet bijzonder inspireert, is de sprint misschien dé wedstrijd voor jou. De sprint is typisch zo’n uitdaging waarmee je het thuisfront en je vrienden kunt laten zien dat je wel meer in huis hebt dan ‘alleen’ maar hard lopen, rap fietsen of snel schaatsen.
Voor de jeugd- en junioratleten is bij de sprintwedstrijd juist wél de Nederlandse titel te verdienen.
 
En als we praten over triatlon, dan lijkt de estafette een vreemde eend in de bijt. Met z’n drieën, met z’n tweeën kan ook, vorm je een team waarbij ieder een onderdeel voor z’n rekening neemt. De samenstelling van het team is niet aan regels van leeftijd of geslacht gebonden, iedere combinatie mag. Het sociale aspect - samen sporten, samen presteren - speelt hier een belangrijke rol en misschien doe je het juist daarvoor.
Dat kan overigens ook samen met collega’s van het werk. De WTA biedt bedrijventeams de mogelijkheid in een onderlinge competitie met elkaar te strijden voor en uit naam van de zaak. Bedrijf tegen bedrijf, of - en dat is zeker zo leuk - meerdere teams uit hetzelfde bedrijf tegen elkaar. Dat wordt dan een wedstrijd bínnen een wedstrijd. Daar valt achteraf op het werk nog dagenlang over na te praten en te genieten als jouw team de onderlinge strijd heeft gewonnen!
Wil je echter toch gaan voor de eerste plek, dan moet je een paar sterke maten ronselen. Toch geldt ook hier dat een hecht team meer is dan de som van de afzonderlijke teamleden. En de ervaring uit het verleden leert dat de aflossingen gesmeerd, dus goed geoefend, moeten verlopen. Want ook daarin zit de winst.
 
“Geen schaatser, geen nood.” Een toepasselijke uitspraak van één der bestuursleden bij de introductie van dit nieuwe onderdeel van het WTA-evenement: de duathlon voor koppels. Een loop-/fietswedstrijd met z’n tweeën tegen de rest van het veld. En dat kan natuurlijk ook met je partner, want ook hier geldt dat het niet uitmaakt met wie je de strijd aangaat.
 
De Wintertriathlon van Assen, het duursportspektakel van jewelste, biedt alle mogelijkheden om je een daglang sportief uit te leven, alleen of samen met vrienden, kennissen of familie.
Bezoek voor aanmelding of nadere informatie onze website: www.wintertriathlonassen.nl