Rianke Tolkamp in action.

De groepstrainingen bij AVA`70 behoren al maandenlang tot het verleden, dus ook een meet-and- greet in het altijd gezellige clubhuis zit er helaas niet in. De wedstrijdkalender is blanco en de smaakmakende verenigingsactiviteiten staan in de ijskast, die vooralsnog hermetisch gesloten lijkt te zijn. Kortom… het is eigenlijk best wel kommer en kwel voor de AVA-janen. Via de media wordt gelukkig duidelijk dat de clubliefde het wint van de coronacrisis, maar het gemis van de hardloopmaten wordt door velen steeds heftiger. In de rubriek “De AVA-jaan in coronatijd,” peilen we de stemming van een clubgenoot. Dit keer met een loopster uit de C-groep:

Rianke Tolkamp 

Het zullen er niet zo heel veel zijn, maar voor sommige atleten kwam de coronatijd niet eens zo heel slecht uit. Rianke Tolkamp kon deze wedstrijdloze periode rustig werken aan het herstel van haar vervelende en slepende hamstringblessure. Stilzitten kwam zeker niet in haar woordenboek voor en solo wandelde en rende ze meermalen per week in de rondte. Tot haar grote blijdschap is ze er weer bijna klaar voor ……….

Hoe zien je hardlooptrainingen er momenteel uit?

Op dit moment zit ik echt in de flow, loop nu 2 x een kwartier hard, volgens schema dat is opgesteld door mijn fysiotherapeut Mark te Brake! Ja, ik zit in de opbouwfase, al een hele tijd. Vorig jaar maart deed ik voor de allereerste keer de 10 km met de Achtkastelenloop in Vorden, een klein uitglijertje wat ik me niet eens besefte op dat moment, zorgde er voor dat ik mijn hardloopschoenen vakantie kon geven want het souvenir wat ik kreeg van Vorden was een blessure aan de hamstring. Dus mijn hardloopleven ging ook in lockdown. En ik was zo lekker bezig, hoe frustrerend is dat, maar goed ik ging dus van de C groep naar mijn eigen W- groep (wandel) en snel naar de fysiotherapie en hopen dat  weer over zou gaan, maar dat deed het niet. Nu ben ik al vanaf augustus 2020 bij fysiotherapeut Mark te Brake en aan de hand van een opbouwschema en veel tips gaat het nu echt de goede kant op en loop ik als het kan 3 keer in de week. De duur wordt langer, de afstand blijft ongeveer 5 km. Ik word er zo blij van dat het steeds beter gaat en dat de hamstring zich een stuk minder laat horen. Want hardlopen is zo fijn om te doen!

Wat doe je verder nog om je conditie op peil te houden?

Elke dag wil ik de 10.000 stappen halen, dat doe ik nu al zo’n 190 dagen. Ik stap het bed niet in voor ik ze gehaald heb. Elke dag een uitdaging, dus naast hardlopen wandel ik ook veel.

Doe je de trainingen solo of heb je een maatje gezocht?

Ik heb geen maatje gevonden die dezelfde blessure had, (haha….) dus al mijn hardloopjes doe ik alleen en dat went echt en is prima te doen. Ik kijk er naar uit dat ik ook weer samen met maatjes kan hardlopen en dat het weer lekker gaat zonder klachten. Als het zover is hang ik de vlag uit!

Wat mis je het meest in de coronatijd bij AVA`70?

Ik mis het meest de gezelligheid met mijn hardloopmaatjes, samen lekker hardlopen. En ook al levert een wedstrijd me stress op van te voren, toch mis ik dat ook wel. Zodra je je opgeeft kun je er voor trainen, heb dan toch een tijd in mijn hoofd en wil dit halen, het is altijd leuk om jezelf uit te dagen. Wat dat betreft heb ik de blessure wel in de juiste tijd gekregen want voor niemand stond er een wedstrijd op de planning, anders was het extra zuur geweest.

Heb je nog een goede tip voor je clubgenoten?

Ja, als je een blessure hebt ga dan meteen naar fysiotherapeut Mark te Brake en loop er niet mee door. Hij is heel kundig en weet precies waar hij het over heeft, als ik dat ook meteen had gedaan waren er niet 5 maanden verloren gegaan, want zo voelt dat wel.

Wil je verder nog iets kwijt?

Hopelijk is het snel weer tijd voor  trainen en hardlopen zoals het altijd was bij AVA, hoe mooi zou dat zijn!