AALTEN/HAMBURG - Op 5 juni deed Mirjam Lammers mee aan de Ironman Triatlon in Hamburg. Na 12 uur en 21 minuten hoorde ze de magische woorden: Mirjam Lammers; You Are An Ironman. Die dag legde ze meer dan 225 kilometer af in de Duitse stad. 3,8 kilometer in het water, 180,2 kilometer op de fiets en 42,2 kilometer al hardlopend. 

Door Kristel te Bokkel

Na maanden van trainen was het zondag 5 juni eindelijk zover. De Ironman Triatlon kon doorgaan. Mirjam Lammers stond aan de start en daarmee is een droom uitgekomen. “Dit is iets wat ik heel graag een keer in mijn leven gedaan wilde hebben. Eigenlijk zou ik in 2020 meedoen, maar toen ging het niet door vanwege coronamaatregelen. Ik heb even getwijfeld of ik dan nu nog wel mee wilde doen, maar ik ben er toch voor gegaan.”

Het is niet de eerste keer dat Lammers een triatlon doet. “In Almere deed ik al eens eerder mee. Deze keer vond ik het zwaarder. Het voorbereiden was moeilijker. Ik had net een nieuwe baan, het was winter en kwam daardoor wat later op gang. Ik heb me ook wel eens afgevraagd of ik het zou gaan redden.” Toch begon de Ironman Triatlon in Hamburg heel goed. “Met het zwemmen was ik acht minuten sneller dan de vorige keer. En ook het fietsen ging heel goed. Alleen het hardlopen viel me vanaf de eerste kilometer zwaar.” Daardoor is Lammers extra trots op deze prestatie. “In Almere was ik sneller, maar doordat deze zoveel zwaarder voelde, voelt het eigenlijk veel meer verdiend.”

Tijdens het hardlopen heeft Lammers het dus zwaar. Motivatie om de Ironman Triatlon uit te lopen vindt Lammers in verschillende dingen. “Een vriendin die ik al ken vanaf de basisschool, Linda Scholten, was mee. Het was heel fijn om een vertrouwd iemand mee te hebben om op terug te kunnen vallen. Tijdens elk onderdeel kwam ik haar meerdere keren tegen, dat motiveert. En ook de app waarop mensen me van een afstandje konden volgen gaf motivatie.”

Een van de mooiste momenten tijdens de triatlon is voor Lammers de finish: “Als je de finish overkomt, heb je de hele rode loper voor jezelf en wordt er omgeroepen: Mirjam Lammers, You Are An Ironman. Super gaaf.”

Lammers is enorm blij met de prestatie. “Ik besef me heel goed dat ik het kan, dat mijn lichaam dit aankan en me er blessurevrij doorheen heeft gekregen. Ik ben me ervan bewust dat veel mensen dit wel zouden willen, maar dat lichamelijk niet kunnen. Ik besef me dat heel goed en ben dan ook heel dankbaar.”

Ondanks dat Lammers de triatlon zonder kleerscheuren doorkomt, is het een lange en zware dag. Ze roept dan ook twee dagen lang: “Ik doe het nooit meer”. Maar intussen bestaat er een kans dat ze daarop terugkomt. Lammers vertelt: “Het was super gaaf om te doen en de dag zelf zou ik graag nog een keer meemaken. Maar de aanloop ernaartoe… Aan het eind was ik best een beetje klaar met het trainen. Je bent er continu mee bezig en je wilt soms toch ook andere dingen doen. Maar nu het voorbij is, ga je het toch weer missen. Echt uitsluiten doe ik het dus niet :) 

Namens AVA'70 van harte gefeliciteerd met deze superieure prestatie Mirjam!