Zaterdag vond de 12e editie plaats van de Gerard Tebroke Memorialloop plaats. De organisatie had besloten om het hardloopevenement in een nieuw jasje te gieten. Zo waren er een aantal nieuwe onderdelen aan het programma toegevoegd en was de start- en finishlocatie verplaatst naar de Markt in het centrum van Aalten. Deze wijzigingen bleken een succes. Er verschenen meer deelnemers aan de start, werd er bijzonder hard gelopen en daarnaast kende de wedstrijd een sfeervol verloop.
 
Om 17.30 uur werd door de mascotte van de hoofdsponsor van de Intertoys Kidsrun het startschot gelost voor het eerste onderdeel van de GTM-loop. De kinderen liepen een ronde van 800 meter, waarbij het stukje hardlopen dwars door de Intertoys zeker tot het hoogtepunt gerekend kon worden. De aanmoedigingen op de Markt leverden prachtige plaatjes op en menig kind perste er nog een sprintje uit. Bij de meisjes deed Janneke Gelderblom van AVA`70 het voortreffelijk en pakte de eerste plaats, gevolgd door Noa Luimes. Bij de jongens was het zilver voor Lenn Postumus en het brons voor Bram Berkelder. Op de dubbele afstand moesten de deelnemers twee keer het parcours afleggen en het klimmetje richting de finish werd zwaarder en zwaarder. Ruben Boekelder van AVA verbeet de pijn het beste en pakte een prachtige overwinning, maar ook Jerrel Balke was in hele goede doen met een derde plaats.
Om 18.30 uur gingen de wedstrijdlopers en loopsters van start voor de 10 kilometer. Er stond een ijzersterk deelnemersveld op de Markt en dit bleek al snel na het vertrek. De drie Afrikaanse lopers Lagat, Kipsang en Kemboi maakten hun intenties gelijk duidelijk en gingen er razendsnel vandoor. Slechts de sympathieke Varsseveldse atleet Gert-Jan Wassink kon enigszins in hun spoor blijven. Op het zware parcours bleken de 3 Keniaanse koplopers in staat om een enorm tempo vast te houden en al snel werd duidelijk, dat er een toptijd in de lucht hing. Het trio kwam gezamenlijk uit de laatste bocht in de richting van de finish, waar het talrijke publiek dolenthousiast reageerde op de geweldige overwinning, die Robert Lagat uiteindelijk voor zich opeiste in de onwaarschijnlijk snelle tijd van 29,00 minuten. Op slechts 1 seconde werd Kemboi tweede, gevolgd door Kipsang, die derde werd. De regionale topper, Gert-Jan Wassink liep ook een dijk van een wedstrijd en finishte in een P.R. van 29,55 minuten.
De lokale favorieten lieten zich ook van de beste kant zien. Het AVA-duo Gerrit Dijkslag en Jan Wevers liep de hele wedstrijd gebroederlijk bij elkaar en aan de meet bleek Dijkslag met een prima tijd van 36,54 minuten twee tellen sneller dan Wevers. Tracey Jewell bleek de snelste dame van de organiserende vereniging met een tijd van 49,22 minuten.
Na dit geweld was het de beurt aan de mannen voor hun wedstrijd over 5 kilometer. Het pittige parcours van 1 kilometer moest 5 keer worden afgelegd, met als bijzonderheid de passage door café Leuven. AVA`70-atleet Roel Schreurs eiste een fraaie derde plek voor zich op, kort gevolgd door Dani Kugathasan, die eveneens een prima wedstrijd liep. Ook Geert Wevers liep zich knap in de top 10 van het klassement.
Na een swingende warming-up van dansinstructrice Magali Tiemersma waren de Dames klaar voor de 1e Achterhoekse LadiesRun. Het grote deelnemersveld kon rekenen op een grote publieke belangstelling en dit onderdeel bleek dan ook een schot in de roos. Elke ronde door café Leuven maakte bij menig deelneemster de adrenaline los en zeker ook de aanmoedigingen op de Markt van het publiek en de speaker Henk Borgmeijer zorgden hiervoor. Heidi Jentink bleek in uitstekende vorm en pakte een mooie tweede plek en ook clubgenote Ingrid van Zolingen van AVA`70 knokte zich naar een prima 5e plaats.
 
Het nieuwe parcours in het centrum, met start en finish op de Markt, zorgde voor een flinke toename in het aantal deelnemers en een mooi stukje topsport in Aalten. De keuze van de organisatie van AVA`70 om de GTM-Loop een nieuw impuls te geven bleek een goede zet te zijn, die duidelijk naar meer smaakt!
 
Link naar Foto's en uitslagen