*van kilometervreter tot fietsende kapstok*

                              Jan en Dinie gingen er eens goed voor zitten zaterdagmiddag.

Er is geen straat, weggetje of zandpad in Aalten en verre omgeving, waar Jan te Brake sr. als lid van AVA`70 niet is geweest. Aanvankelijk als hardloper en later als trainer van de club, legde hij vele duizenden kilometers af in het prachtige buitengebied van zijn woonplaats.
Jan te Brake begon voorzichtig als hardloper met een klein rondje, maar dit werd al snel uitgebreid. Langzaam maar zeker kleurde zijn hart ook geel-blauw en hij was dan ook een trots AVA`70-lid. De wedstrijden en trainingen konden hem niet lang genoeg af zijn. De ranke postbode ontwikkelde zich als een kilometer pur sang en deinsde niet terug voor wedstrijden van 100 kilometer. Hij kon dan ook gerust de man met de lange adem genoemd worden. Jan trainde in die tijd ook regelmatig met een andere bekende kilometervreter, plaatsgenoot Gerard Tebroke.
Omdat Jan ook nooit om een woordje verlegen zat, trok dit ook de aandacht van de NOS-radio en er werd een uitzending aan hem gewijd. Ook later verscheen de NOS regelmatig bij te Brake aan huis en bij het gezin draaide het dan ook veelal om hardlopen in het algemeen en AVA`70 in het bijzonder.
Jan te Brake besloot zijn loopkennis te delen met anderen en begon zich bezig te gaan houden met het trainen van groepen. Of het aan de trainingsstof lag of aan de persoon Jan is nooit helemaal duidelijk geworden, maar het ledental van de vereniging steeg aanzienlijk. Zijn enorme dosis kennis en ervaring bleef ook in de omgeving zeker niet onopgemerkt. Toen bekende Achterhoekers het plan hadden opgevat, om de marathon van New York te gaan lopen voor het goede doel, het SKB-ziekenhuis in Winterswijk, werd te Brake “ingehuurd”. Hij moest de trainingen vorm gaan geven en de lopers en loopsters van schema`s voorzien. In die tijd kreeg hij ook de toepasselijke bijnaam: de loopprofessor.
Honderden atleten en atletes begeleidde Jan te Brake als trainer en voorzag de atleten en atletes van nuttige tips en motiveerde ze, als ze het even niet meer zo zagen zitten. Aanvankelijk deed hij dit hardlopend, de laatste periode per fiets, omdat ook bij Jan de jaren gingen tellen. Behalve als begeleider, fungeerde hij dan ook als een soort van fietsende  kapstok, waar de lopers en loopsters hun jacks, mutsen en handschoenen inleverden. Bij warm weer was zijn rol tevens waterdrager, want dan zat de fietstas helemaal vol met diverse bidons.
Naast al de trainingen, bezocht trainer te Brake, met of zonder zijn vrouw Dinie, talloze wedstrijden om “zijn” lopers en loopsters aan te moedigen. Hij was een graag geziene gast en zijn aanwezigheid leverde hem een enorm netwerk in hardloopland op.
Voor al zijn verdiensten voor AVA`70 werd hij in 1994 benoemd tot erelid van de vereniging.
Zaterdag werd Jan te Brake sr. uitgezwaaid door een groot gedeelte van zijn trainingsgroep. AVA`70-voorzitter Jan Rademaker bedankte in zijn toespraak  de loopprofessor voor zijn grote verdiensten voor de vereniging en gaf tevens aan dat hardlopers ook erg eigenwijs kunnen zijn. Een opmerking, die door Jan te Brake heel duidelijk werd bevestigd met een grote glimlach. Namens de vereniging kreeg te Brake een cheque met vakantiegeld aangeboden, die Jan, samen met zijn vrouw Dinie kan verzilveren op de geplande vakantie in Griekenland. Namens zijn loopgroep werd hem tevens een envelop met inhoud overhandigd en natuurlijk waren er de bloemen voor Dinie.
 
In zijn slotwoord gaf Jan te Brake aan, dat men bij de vereniging nog zeker niet helemaal van hem af is en er zeker in noodgevallen een beroep op hem gedaan kan worden. Daarnaast zal hij tijdens de regionale wedstrijden zeker in de buurt van de finish te vinden zijn, om zijn hardlopende kleinkinderen aan te moedigen. Het bloed kruipt immers toch waar het niet gaan kan!  

 
Klik op onderstaande album voor meer foto's
Afscheid Jan te Brake sr