Het is een prachtig moment…. Op kilometer 28 tijdens de Achterhoek Ultra komen we sololoper Sjaak Schipper uit Groningen tegen en bieden hem een plaatje ontbijtkoek aan. Hij tovert een mooie glimlach op zijn gelaat en bedankt ons vriendelijk, maar geeft aan meer dan voldoende in zijn rugzak te hebben. Hij groet ons met een zwaaiend armgebaar en vervolgt zijn weg in een rustige tred. Onze waardering is groot voor de grijze, atleet, die nog ruim 22 kilometer heeft af te leggen. Helemaal, als we na afloop vernemen, dat Schipper al 72 (!) jaar is en die dag ruim 7,5 uur in actie is geweest. Maar wat heeft hij genoten, zo laat hij weten…..

Sjaak, hoe ben je bij de Achterhoek Ultra terecht gekomen?

Ik loop wel vaker ultra`s en trail, dus ik ken beide organisatoren Andre en Henri wel. Via facebook las ik dat AVA`70 een ultra van 50 kilometer ging organiseren. Vorig jaar was ik met de kinderen in een natuurhuisje in Winterswijk en hebben toen hele mooie uitstapjes in de omgeving gemaakt. Dit jaar gingen er heel veel wedstrijden niet door en dus vond ik dit een hele mooie aanleiding om de prachtige omgeving van de Achterhoek te zien in looptempo. De reisafstand vond ik niet zo`n probleem want ik loop normaliter ook wel in Zuid-Limburg en Zeeland, dus besloot ik me voor het evenement aan te melden.

Wat vond je van de wedstrijd?

Hoewel ik niet meer echt wedstrijdgericht loop, vond ik het een prachtig parcours met mooie natuurgebieden. De route was duidelijk uitgezet met GPX-systeem en onderweg waren er goede verzorgingsposten met behulpzame en vriendelijke vrijwilligers.

Je bent wel echt iemand van de lange adem. Wat vind je zo leuk aan het lopen van langere afstanden?

Omdat het tempo (veel) lager ligt, is het langer vol te houden en daarnaast heb je minder kans op blessures. Bovendien heb je op deze manier veel meer oog voor je omgeving.

Kun je eens de top 3 van trails noemen die je gelopen hebt en ook aangeven waarom?

1. IJsland, de Laugavegur Ultra: dit was een trail van 55 kilometer gekenmerkt door prachtige vergezichten, zwaveldampen, lavavelden, heuvels, sneeuwvelden en enkele rivierdoorwadingen,

2. Harzquerung in Duitsland: mooie heuvels en prachtige voorjaarskleuren maakten dit hardloopevenement tot een toptrail,

3. TransGranCanaria Advanced: een trail die plaatsvindt in februari en waarbij je te maken krijgt met een temperatuur-verrassing in de winter. Het aantal hoogtemeters is 4000+

Wat is het geheim van Sjaak Schipper?

Een geheim is het eigenlijk niet, maar het is natuurlijk voor elke hardloper belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en te lopen in je eigen tempo.

Wat staat er zoal in je prijzenkast?

In 2006 won ik in mijn leeftijdsklasse 55+ de eerste prijs bij de 50 kilometerwedstrijd van de Run in Winschoten en 2 jaar later werd ik bij dezelfde wedstrijd 3e, maar toen in de klasse 60+.

Bij de Rothaarsteig in Sauerland pakte ik de titel in de leeftijdsklasse 70+. Op het eiland Usedom vindt jaarlijks een marathon plaats en op deze bijzondere plek veroverde een bronzen plek op de marathon in de categorie 70+.

Uit bovengenoemde erelijst blijkt maar weer eens dat mijn motto “” als je maar oud genoeg wordt en je blijft hardlopen, je vanzelf in de prijzen valt,” volledig op gaat…..

Heb je nog tijd voor andere hobby`s?

Naast het hardlopen mag ik ook graag wandelen, fietsen en zingen.

Tenslotte Sjaak, welke uitdaging wil je nog aangaan?

Het is natuurlijk op dit moment wel lastig om iets te plannen, maar ik zou nog graag deelnemen aan een van de kortere afstanden van de Ultra Trail du Mont Blanc. Een prachtig mooi gebied met heel veel hoogtemeters!

De leeftijd van 72 jaar heeft Sjaak Schipper zeker nog niet minder enthousiast gemaakt bij het uitoefenen van zijn passie. Hij geniet volop van de activiteiten, die hij onderneemt en is daarmee een prachtig voorbeeld voor alle hardlopers!