Door: Erwin Wamelink

Marijke Esselink heeft de Nederlandse meerkamptitel bij de A-junioren veroverd. In het Omnisportcentrum in Apeldoorn was de 18-jarige Winterswijkse een maatje te groot voor haar concurrentes. Op drie van de vijf onderdelen verbeterde ze haar persoonlijke records en met haar puntentotaal staat ze landelijk negende aller tijden. Het is alweer haar vijfde nationale titel.

Het Ava’70-lid begon twijfelachtig aan haar vijfkamp. Hoewel ze de 60m horden met overmacht won in 8.75 seconden, was haar race niet vlekkeloos. “Ik ging zo ontzettend hard maar tien meter voor de finish zakte ik in. Hier baalde ik wel even van.” Ze zette haar teleurstelling om in een persoonlijk record  op hoogspringen (1.72m). Bij het kogelstoten gaf Esselink haar tegenstanders de genadeklap. De kogel vloog naar 12.79 meter, een afstand die ze nog nooit had bereikt.

Ondanks haar riante voorsprong na drie onderdelen, speelden de zenuwen op bij het verspringen. Tot haar eigen verbazing sprong ze toch verder dan ze ooit gedaan had, 5.50 meter “Het verbaasde mij dat er nog zo’n mooie poging uitkwam.” Met een straatlengte voorsprong kon ze aan het laatste onderdeel – de 800 meter – beginnen. Ze kon deze afstand op halve kracht lopen zonder dat haar titel in gevaar kwam. Dit past echter niet in het karakter van de Achterhoekse veelvraat. Ze geeft vol gas en passeert na 2.29,16 minuten als derde de finish en completeert hiermee een ijzersterke meerkamp. Haar puntentotaal is 3958 punten. Hiermee behoort ze tot de beste Nederlandse juniores aller tijden. “Het was een rare dag met een paar mentale klappen maar ook met veel blijdschap.”

Op jacht naar meer
Esselink, die de afgelopen jaren al vier nationale titels bijeen heeft geraapt, geeft haar indoorseizoen komend weekeinde een vervolg. Ze jaagt, wederom in Apeldoorn, op een aantal nationale titels op afzonderlijke onderdelen. Op de 60m horden is ze de topfavoriete. Ze voert met haar 8.67 seconden de nationale ranglijst aan. Ze doet ook mee aan de 60 meter sprint en het hoogspringen. Op deze onderdelen is Esselink een outsider voor eremetaal. Na het indoorseizoen richt ze haar pijlen op de zomer. Ze wil zich kwalificeren voor de WK junioren in het Finse Tampare. Na het kwakkeljaar 2017, waarin ze veel blessureleed kende, is ze nu weer helemaal terug op haar oude niveau. Esselink ziet 2018 met veel vertrouwen tegemoet. “Op naar volgende week en daarna knallen tijdens het outdoorseizoen!” (Bron: Aalten Vooruit)