Met nummer 990 Stijn Elferink winnaar op de 5km afstand

Foto:Nathan Posthumus


Voor het eerst in jaren, had de Koningsloop te maken met minder goede weersomstandigheden, want het was fris en het miezerde af en toe. Toch kwamen er bijna 300 atleten van jong tot oud in actie en die maakten er een prachtige strijd van. De organisatie had de Markt in sneltempo omgetoverd in een fraaie hardlooparena en dat had duidelijk een stimulerende werking op de prestaties.

Om even voor 12.00 uur loste Burgemeester Stapelkamp het startschot voor de wedstrijd over 800 meter voor jongens tot en met 9 jaar. De jongste talenten gingen er pijlsnel vandoor op het selectieve parcours met heuveltjes, klinkerwegen en veel bochtenwerk. AVA`70-pupil Jelle Icking was op de finishlijn een fractie sneller dan zijn achtervolger, Job van den Boom, die aantoonde dat voetballers ook prima kunnen hardlopen. Kort daarachter scoorde Glenn Wassink de derde prijs. Even later was het de beurt aan de meisjes om hun kunnen te tonen. Zoals vaak, was het Madelief Erkelens, die er als een haas vandoor ging en op overtuigende wijze met de eerste prijs aan de haal ging. Rhodée Berendsen van Atletico`73 werd tweede, gevolg door Isa Gussinklo, die de derde plek voor zich opeiste.

Daarna was het de beurt aan de oudere jongens en meisjes om hun kunnen te tonen. Zij liepen 1600 meter en moesten het pittige rondje twee keer afleggen. Al snel in de wedstrijd liet Twan Meinen zien, dat hij oppermachtig was en hij wist zijn opgebouwde voorsprong gestaag te vergroten. Met een prachtige tijd van 5,12 minuten ging hij als eerste onder het finishdoek door gevolgd door zijn jongere broertje Sven, die tweede werd. Een derde plaats was er voor Hermen Klein Poelhuis. Bij de meisjes scoorde Sam Bluiminck op fraaie wijze de allersnelste tijd. Clubgenote Kelsey Eikelboom werd tweede, terwijl Janneke van de Groep met de derde tijd het podium mocht beklimmen.

Om half 1 was het de beurt aan de Senioren, die een zwaar parcours voorgeschoteld kregen. Maar liefst 6 keer moest er geklommen en gedaald worden en de afwisseling is zwaar en vormt een aanslag op de spieren. Voorafgaand aan deze wedstrijd werd er een minuut stilte in acht genomen, vanwege het plotselinge overlijden van Benny Lammers. Hij heeft achter de schermen enorm veel gedaan op het gebied van vormgeving, waarmee hij AVA`70 letterlijk en figuurlijk kleur heeft gegeven. Het werd een indrukwekkend eerbetoon, dat werd besloten met een langdurig applaus.

Nadat het startschot was gelost, schoot het peloton uit de startblokken en de Top 3 bij de mannen, maakte er een prachtige wedstrijd van. Rick Heutinck was de eerste, die moest capituleren en wist op eigen kracht zijn derde positie te verdedigen. De strijd aan de kop bleef spannend tot de laatste meters en op de meet wist Stijn Elferink de winst naar zich toe te trekken. Mark te Brake van AVA`70 kwam twee tellen tekort en pakte een prima tweede plek. Bij de Dames toonde Eva Groot Kormelink haar grote klasse. Het jonge talent liep haar eigen wedstrijd en liep een uitstekende tijd van 18, 39 minuten. Wilma Luggenhorst scoorde de tweede tijd, terwijl Frederieke Boesveld als derde over de finish kwam.

De organisatie van de Koningsloop toonde zich na afloop zeer tevreden over het verloop van de wedstrijd, die ijzersterke winnaars opleverde en veel publiek op de been bracht. Daarnaast scoorden veel atleten een uitstekende eindtijd , dat zorgde voor lachende gezichten. De medaille na afloop was dan ook een verdiende beloning!

Verslag Benno Stevering (gelderlander)