Negen leden van Ava’70 reisden afgelopen zondag af naar Nijmegen voor de 28ste editie van de Zevenheuvelenloop. Deze hardloopwedstrijd over vijftien kilometer telt meer dan dertigduizend deelnemers en wordt in banen geleidt door Ronald Veerbeek (oud Ava’70 lid).
 
Vijf leden van de Aaltense atletiekvereniging vertrokken om negen uur met de trein vanuit Aalten richting de Waalstad. Ingrid van Zolingen, Peter Baten, André Balke (man van Inez), Lenie Wamelink (moeder)  en Erwin Wamelink (zoon) werden tijdens deze treinreis en tijdens de wedstrijd bijgestaan door trainer Marco van Rijs, die in de voorbereiding op de Zevenheuvelenloop geblesseerd raakte aan zijn voet. Marco kreeg hulp van gelegenheidstrainster Inez Balke (vrouw van André). Nadat het zevental veel te vroeg was aangekomen in Nijmegen werd besloten om eerst het café op te zoeken, voor een bak koffie wel te verstaan. Op weg naar de kroeg bleek dat ook Heidie Jentink en Katja Demkes al waren gearriveerd. Ook zij zaten lekker aan een kopje koffie. Na een goede mok zwarte brandstof en een stroopwafel, in enkele gevallen meer dan één stroopwafel, brachten Marco en Inez hun vijf atleten naar de start van de wedstrijd. 
Nadat de laatste voorbereidingen waren getroffen moest iedere atleet zijn of haar eigen startvak opzoeken. Ondertussen bevonden ook de twee overige Ava’70-atleten, Tracey Jewell en Gerdie Deunk zich tussen de menigte. Om precies één uur klonk het startschot voor het spectaculaire evenement en ruim een uur later vertrokken de laatste atleten voor hun vijftien kilometer durende avontuur. Hoewel een aantal lopers van Ava’70 zeker geen lieverdjes zijn, waren de weergoden gunstig gezind. Vlak voor de wedstrijd was Nijmegen bedekt met een grote witte mistbank, terwijl er tijdens de wedstrijd een mooi zonnetje aan de hemel stond. Na afloop van de wedstrijd kwam de mist weer terug.
 
Nadat winnaar Haile Gebrselassie was gehuldigd, zich had gedoucht en de taxi had gepakt op weg naar Schiphol was het de beurt aan de overige tienduizenden atleten om te finishen.
Erwin Wamelink had zich goed voorbereid op zijn eerste wedstrijd over vijftien kilometer Na een zeer sterk ingedeelde race kwam Erwin na 1:01:08 uur moegestreden maar juichend over de finish. Dat Heidie Jentink zeer goed uit de voeten kan op de vijf en tien kilometer is voor niemand een verrassing, maar nu blijkt de 27-jarige Lichtenvoordse ook de vijftien kilometer te beheersen. Met een tijd van 1:06:22 uur verbeterde Heidie ruim haar persoonlijke record. André Balke liep de afgelopen twee weken in Aalten al de vijftien kilometer tijdens de Boekeldercross competitie als voorbereiding op de Zevenheuvelenloop. Deze voorbereiding heeft André geen windeieren gelegd. Hij kwam binnen na 1:12:35 uur. Ingrid van Zolingen liep een groot gedeelte van haar wedstrijd samen met André, maar zij moest hem in de slotfase van haar race laten gaan. Tijdens de wedstrijd had Ingrid achtereenvolgend last van verdoofde voeten door de kou en van een steek in haar schouder, maar hier was in haar eindtijd van 1:12:52 uur niets van te merken. Katja Demkes, die een maand geleden op een vijf kilometer in Wehl nog een tijd onder de eenentwintig minuten noteerde, had een slechte aanloop naar de Zevenheuvelenloop. Toch was ze wel tevreden over haar 1:12:58 uur. Ook Peter Baten had een verre van goede voorbereiding op zijn wedstrijd. Nadat hij een week behoorlijk ziek was geweest, had Peter twee weken geleden tijdens de Boekeldercross last van de zeer beruchte ‘hongerklop’ en ook de ochtend voor de Zevenheuvelenloop voelde Peter zich allesbehalve topfit. De wedstrijd ging na deze dramatische voorbereiding toch beter dan verwacht. Hij finishte in een mooie tijd van 1:15:45
 
Tracey Jewell hoopte in Nijmegen een tijd neer te zetten onder de 1:20:00 uur. Hoewel deze tijd net iets te hoog was gegrepen, kwam Tracey met 1:21:54 uur dicht in de buurt. Tijdens de tweede wedstrijd van de Boekeldercross competitie liep Gerdie Deunk nog een tijd van 28:54 minuten op de vijf kilomter. Op het pittige parcours van de Zevenheuvelenloop kreeg Gerdie tien kilometer meer voor haar kiezen. Aan de tijd van 1:37:11 uur is te zien dat Gerdie deze extra kilometers goed heeft verteerd. ‘Last but not least’ kwam Lenie Wamelink als laatste Ava’70-lid over de eindstreep. Tijdens de afgelopen clubkampioenschappen merkte ze dat ouderdom met gebreken komt.  Lenie verrekte tijdens de 100 meter sprint haar bovenbeenspier. Dit hield haar twee weken aan de kant. Toch toonde Lenie karakter en stond ze aan de start van de loodzware Zevenheuvelenloop. In een tijd van 1:49:14 uur kwam Lenie heel tevreden over de finish.
 
Op de terugreis naar de Achterhoek werd onder initiatief van Ingrid van Zolingen de nodige non (alcoholische) drank en chips ingeslagen om de prestaties te vieren. Dit was een mooie afsluiting van een sportieve maar vooral erg gezellige dag.


Link naar Uitslagen en Foto,s