Ava'70 haalt bevrijdingsvuur op in Wageningen.
Geert Wevers heeft onderstaand verhaal geschreven op zijn website waar meer foto's zijn te vinden.
foto's Johan Assink
foto's Geert Wevers
Geerts verhaal,
Even na half tien wandel ik dinsdagavond naar de Markt waar om 22.00 uur de bus zal vertrekken. De temperatuur bij de Rabobank geeft 10 graden aan maar de komende nacht zal deze ook nog rond het vriespunt komen te liggen. Met een uur rijden komen we in Wageningen aan, halen in de grote tent de fakkels op, begroet wat bekenden van atletiekvereniging de LIemers(Taco, Johan en Rob) en lopen we in de richting waar het Bevrijdingsvuur zal worden ontstoken. Hier moeten we lang wachten voordat het onze beurt is.
Na het ontsteken van het vuur door burgermeester Geert van Rumund en een aantal toespraken, wordt het vuur vervolgens door ongeveer 5.000 sporters naar gemeenten in heel Nederland gebracht. We zijn bijna de laatste vereniging die aan de beurt is en wandelen vervolgens terug naar de bus. Ook Tom is inmiddels vanuit Utrecht gearrriveerd en sluit zich aan bij de groep. Dit jaar vieren we 65 jaar vrijheid en wordt de Bevrijdingsvuurestafette voor de 62e keer (vanaf 1948) georganiseerd. Het is voor mij de eerste keer dat ik mee ga naar de plaats waar de Duitse bezetters in 1945 onderhandelden over de capitulatie en ik heb zin om met de tocht mee te lopen.
Om klokslag 1.30 uur vertrekt de eerste jeugdgroep en worden ze op de fiets door Johan Assink en Dirk ter Maat begeleidt. Het tempo dat ze aanhouden is bijzonder hoog en een goede 20 minuten later zoeken ze de warme bus al weer op. Ik zie vanuit de bus ondertussen de plaatsen Renkum, Heelsum, Doorwerth en Oosterbeek passeren, voordat het net voor Arnhem de beurt aan onze groep is. Vol goede moed beginnen Ingrid, Marieke, Judith, Jan, Roelie en ik aan onze eerste kilometers van deze nacht maar binnen tien minuten zijn we de bus al kwijt. Op een goed richtingsgevoel lopen we verder en na wat telefonisch overleg duurt het dan ook niet zo lang dat we bus al weer terug vinden. Het commentaar dat we krijgen liegt er niet om maar ik merk ook aan veel atleten dat ze graag mee hadden willen lopen bij dit mooiste gedeelte van de route waar we van alles gezien hebben!
Na Velp, de Steeg, Doesburg en Hoog Keppel is het net voor Doetinchem weer onze beurt. Allerlei adviezen krijgen we mee maar we trekken ons eigen plan en de route door de binnenstad verloopt dan ook zonder problemen en we geven een eindje voor het kasteel in de Slangenburg de fakkel weer over aan de volgende groep. De laatste stop van de bus is bij basisschool de Klimop in Lintelo en de laatste 5,7 kilometer van de route lopen de atleten die nog fit zijn en er nog zin in hebben. Ik voel me goed en loop ook dit gedeelte nog mee.
In het Dorpshuus in IJzerlo staat een heerlijk ontbijt voor ons te wachten en vooral de soep smaakt erg lekker na een nacht lopen. Van het Oranjecomitee krijgen we allemaal nog een T-shirt met de tekst 65 jaar Bevrijding aangeboden en vervolgens loopt de hele groep het laatste gedeelte over de Dinxperlosestraat naar Aalten, begeleidt door de militaire voertuigen van Keep Them Rolling. In Aalten aangekomen sluit ook het Oranjekorps zich bij de stoet aan en inmiddels heb ik er ruim 25 kilometer opzitten. Onderweg staan geregeld wat mensen te kijken en op de Markt is het een drukte van belang. Tim te Brake overhandigd de fakkel aan burgermeester Berghoef en deze ontsteekt het bevrijdingsvuur in Aalten. Onze taak is volbracht en we praten met een gedeelte van de groep nog wat na bij cafe Stegers. Een mooie nacht zit er op met ideaal loopweer, een leuke groep en een goede organisatie.