Jos The Boss in Aktie.

De Boekeldercrosscompetitie is in volle gang en trekt wekelijks vele honderden atleten uit de regio. De wedstrijd wordt elke zaterdag in goede banen geleidt door de tomeloze inzet van vele tientallen vrijwilligers. De komende tijd stellen we een aantal van deze clubhelden aan u voor. Gewoon, omdat ze het verdienen. Deze week deel 2:

'Jos the Boss' 

Volgens de lange lijst van vrijwilligers, is Jos Hartman gecontracteerd als verkeersregelaar, maar dat is eigenlijk niet zijn hoofdfunctie. Jos is namelijk gastheer en wel in de ruimste zin van het woord. Als je namelijk met de auto, fiets, scootmobiel of hardlopend via de Aladnaweg naar de Boekeldercrossarena bij het Romienendal komt, zie je de sympathieke vrijwilliger al van verre staan. Niet langs de kant van de weg, maar heel demonstratief exact in het midden. Je kunt letterlijk en figuurlijk niet om Jos heen. Strak kapsel, brede glimlach, flitsend jack om de schouders, moderne laarsjes aan… De goedlachse verkeersregelaar met een speciale opdracht is het ultieme uithangbord en tevens eerste aanspreekpunt voor alle honderden atleten en gasten, die zich melden voor de Boekeldercrosswedstrijden. 

Al jaren is de Aladnaweg zijn domein en als de organisatie verstandig is, laat men dit vooral zo. Jos is bovendien tweetalig en dat is natuurlijk erg handig, nu steeds meer Duitse atleten zich aanmelden. De Nederlandse gasten worden door de sympathieke verkeersregelaar in Hooghaarlemmerdijks aangesproken, terwijl de hardlopende Oosterburen in vlekkeloos school-Duits te woord worden gestaan. Hartman is niet alleen bijzonder beleefd, maar heeft tevens oog voor detail. Een nieuw shirtje, een lekker geurende parfum, een vlotte coupe….. hem ontgaat niets. Echter, Jos heeft ook een andere kant, die hem sieren en tevens belangrijk is bij zijn veelomvattende taak. Iedereen dient zich netjes aan de regels te houden en als je denkt met een onnozele verkeersregelaar te maken hebt, kom je van de koude kermis thuis. Nee, Joske laat niet met zich sollen.

Wat maar weinigen weten, is dat Hartman een geweldig hardloper was. Met zijn parmantige stijl, was hij al van verre zichtbaar. Maar nog veel belangrijker: Jos was zijn tijd als atleet al ver vooruit. Iedereen gaat er altijd maar van uit, dat de Kenianen de uitvinders zijn van de voorvoetlanding, maar niets is minder waar. Jos Hartman uit het Achterhoekse Aalten was in de jaren `90 de allereerste, die daarmee experimenteerde. Iedereen deed een beetje minachtend om zijn loopstijl, maar het is tegenwoordig dè verbetering die heel veel atleten van hun trainers als advies meekrijgen. Jos doet er natuurlijk wat lacherig om als je er over begint, maar in feite komt hem alle eer toe.

Bij AVA`70 is men geweldig blij over het feit, dat Jos Hartman als vrijwilliger de rol van verkeersregelaar en gastheer op zijn eigen, maar zeker uitstekende wijze weet uit te voeren. Goud is deze held van de Boekeldercross waard en het mooie van Jos is, dat hij niet eens lid is van de club. Wat een sympathisant!