Het mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS), ook wel bekend als shin splint, scheenbeenvliesontsteking of springschenen, is een overbelastings-blessure van het onderbeen dat vaak wordt gezien bij hardlopers, militairen of sporters die veel springen. Van alle hardloopblessures is ongeveer 15% MTSS.
Pijnklachten zitten bij MTSS aan de binnenzijde van het onderbeen in het onderste twee-derde deel en zijn veelal aanwezig tijdens en na belastende activiteiten zoals hardlopen en springen. De diagnose MTSS kan door fysiotherapeuten worden gesteld op basis van anamnese en lichamelijk onderzoek, aanvullend beeldvormend onderzoek is meestal niet nodig voor het stellen van de diagnose, omdat het klinisch beeld meestal duidelijk is. 

Ontstaan van MTSS kan verschillende oorzaken hebben:

Een te zware of te snelle opbouw van de training
Wijzigingen in schoeisel
Overpronatie
O-benen
Hardlopers die altijd aan dezelfde kant van de weg lopen.
Afwijkende looptechniek

MTSS is een overbelastings-reactie op herhaalde loop- en sprongbelasting. In de behandeling zal er aandacht besteed worden aan aanpassing en een gedoseerde opbouw van loop- en sprongbelasting. Daarnaast is er enige evidentie voor shockwave therapie bij de behandeling van MTSS.
Belangrijk is, dat wanneer de klachten dusdanig zijn afgenomen dat sportactiviteiten hervat kunnen worden, dat de sportbelasting in duur en intensiteit gedoseerd wordt opgebouwd op geleide van reactie. De tijd tot herstel varieert sterk: van enkele weken tot maanden, afhankelijk van de ernst en duur van de klachten en de respons op de behandeling 

Bij MTSS kunt u pijn voelen in het midden of aan de onderkant van het scheenbeen. De pijn kan scherp zijn als u het gevoelige gebied aanraakt, of er kan sprake zijn van een zeurende pijn tijdens of na een training. De pijn kan aanwezig zijn bij het begin van een training en later in de training minder opvallen. In de loop van de tijd kan de aandoening erger worden en tijdens de hele training pijn opleveren en ook na de training aanhouden.

 Herkent u dit soort klachten twijfel dan niet om contact op te nemen met Fysiotherapie de Hofstraat, zodat we samen kunnen kijken wat we voor u kunnen betekenen.

 www.fysiodehofstraat.nl

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

0543-551005