In 2020 viert AVA`70 haar 50-jarig jubileum en dit wordt dan ook gezien als een prachtige gelegenheid om met een groep enthousiastelingen de marathon van Rotterdam te gaan lopen. Het initiatief kwam van Geert Wevers en Theo Stronks, die beiden 25 jaar geleden ook in Rotterdam schitterden. Er kwam een stroom van aanmeldingen op gang en inmiddels staan er al 45 atleten op de deelnemerslijst, waarvan 31 sportievelingen voor de hele marathon gaan.

Zondag 7 december jl. werd het eerste trainingsblok afgesloten met een lange duurloop, waarbij er kon worden gekozen uit een drietal afstanden. Om half 10 stonden er 30 atleten aan de start voor het gezamenlijke vertrek. Wim Brinkman had een mooie route uitgezet, die de groep hardlopers in de van het buitengebied van de Haart voerde. Er liepen diverse hardlopers bij met enige marathonervaring, dus werd er onderweg al de nodige waardevolle informatie uitgewisseld. Na een uurtje lopen vond de eerste afsplitsing plaats en gingen de atleten die voor de 12,5 kilometer gingen, met een omtrekkende beweging terug richting de thuisbasis. De eerste lus volgde en hierbij sloten nog enkele frisse krachten aan en de route werd vervolgd over de Hollenberg. Na een kleine 14 kilometer ging er slechts 1 atleet linksaf, terwijl de rest besloot de totale afstand van 21,6 kilometer vol te maken. Na twee uur draven was de volledige groep weer terug bij het clubhuis van AVA`70, waar na een verkwikkende douche een lekkere bak koffie of thee wachtte.  

Wim Brinkman deed uitleg over de planning voor het tweede voorbereidingsblok van de Road to Rotterdam. De nadruk zal hierbij komen te leggen op de verdere uitbreiding van de kilometers en ook de (gezamenlijke) deelname aan een aantal wedstrijden, zoals de Midwinter marathon van Apeldoorn op 2 februari en  de Achtkastelenloop in Vorden op 1 maart. Daarnaast wordt bekeken of er nog enkele gastsprekers kunnen worden uitgenodigd om de groep te informeren over blessurepreventie, voeding en trainingseffecten. Voorlopig staan de reguliere trainingen op de kalender en natuurlijk de Feestdagen. Begin 2020 wordt gestart met het tweede trainingsblok en “geet ut gas d`r op!” (FR)