Abel Siwoko winnaar van de Gerard Tebrokeloop 2023 samen met Erik Luiten.

Hij kwam, zag en overwon. Het bliksem bezoek van atleet Abel Sikowo aan Aalten duurde nauwelijks 24 uur, maar het leverde hem veel meer op dan alleen de winst bij de Ducona 10 kilometerrun bij de GTM-Loop. Zaterdagmiddag 20 mei arriveerde Abel rond 14.00 uur bij zijn tijdelijke, prachtige onderkomen, B & B de Meiberg 1 van Evert-Jan Westervelt en zijn vrouw Yvonne en de begroeting was allerhartelijkst.

De Oegandese topper van het NN Running Team koos er voor om als voorbereiding op de wedstrijd gelijk even een powernap te nemen. Ruim voor de start vertrok Abel richting het centrum om zich goed warm te draaien voor de populaire Ducona 10-kilometerrun, waarbij hij als absolute favoriet van start ging. Sikowo ging er gelijk na het vertrek als een komeet vandoor en liet de rest van het ijzersterke deelnemersveld gelijk zijn hielen zien. In een schitterende stijl vloog de toploper door de straten, tot groot enthousiasme van het talrijke publiek. Met een machtige eindsprint kwam de Oegandees over de finish in een fantastische eindtijd van 29.01 minuten. De winnaar leek nauwelijks vermoeid en knoopte er gelijk maar breedlachend een ereronde aan vast en deelde talloze high-fives uit. Bij de prijsuitreiking kreeg de sympathieke Abel weer een enorme ovatie en genoot met volle teugen. Dat deed hij zeker ook een half uurtje later, toen de winnaar met zijn teamgenoot Björn Koreman en een stel andere toplopers op het bomvolle terras een drankje nuttigde.

Na een goede nachtrust, gingen Abel en Koreman zondagmorgen al weer vroeg op pad voor een rustige duurloop in de richting van Bredevoort, waar ze via de Grote Gracht rondom de Slingeplas draafden. Het tempo was inmiddels al flink opgeschroefd en passanten keken zich de ogen uit bij de passeren van het hardlopende duo. Na de douche kregen de gasten een voortreffelijk sportontbijt voorgeschoteld en Abel liet zich al het lekkers prima smaken en stond de rest van het gezelschap aan tafel lachend te woord. Hij had het zichtbaar naar zijn zin.

En toen volgde het volgende hoogtepunt van het korte bezoek aan Aalten, namelijk een bezoek aan een Nederlands melkveebedrijf. Met een bezoek aan de moderne “farm” van Erik Luiten ging er voor de snelle atleet een droom in vervulling. Hij keek zich de ogen uit, aaide de kalfjes, gaf de koeien te eten en stelde de ene na de andere vraag. Sikowo was helemaal in zijn element bij het moderne boerenbedrijf en Luiten nam alle tijd om Abel te laten genieten van het bezoek. Een warme handdruk en een welgemeend bedankje vormden de waardevolle beloning voor de gastvrije boer. Abel Sikowo nam, nauwelijks 24 uur na zijn komst alweer afscheid, maar gaf aan volgend jaar graag terug te willen komen, want hij had ontzettend genoten van zijn verblijf in Aalten!