De ontspanning op het gezicht heeft plaats gemaakt voor een verbeten trek. Nog één keer gooit hij met grote en krachtige passen het tempo omhoog. Het publiek hangt van enthousiasme over de dranghekken. Het gejoel van de menigte is oorverdovend. Met een magistrale eindsprint ontdoet hij zich van zijn directe concurrenten. Alle spieren zijn, zichtbaar, strak gespannen wanneer hij het laatste rechte stuk op dendert. De klok is meedogenloos maar hij meedogenlozer. Voor het eerst duikt hij op ‘zijn’ Kramp Run onder de 16 minuten.

Een persoonlijk record op zowel de 5 en 10 kilometer, overwinningen op de Koningsloop en de Twee Bruggenloop, een sponsorcontract bij Easy Running en een seizoen zonder blessures. 2014 gaat de boeken in als een succesvol hardloopjaar voor Mark te Brake. De 19-jarige atleet, die sinds twee jaar onder leiding van Grete Koens traint op topsportcentrum Papendal, heeft dit jaar weer flink wat progressie geboekt. De kroon op een jaar lang hard en gedisciplineerd trainen is een prachtig persoonlijk record op de 5.000 meter. Al vroeg in dit jaar neemt Mark afscheid van het Running Team Achterhoek (RTA). Het talenteam waar hij vijf jaar deel van heeft uitgemaakt, kan Mark geen verdere groeimogelijkheden bieden. Mede door zijn studie Fysiotherapie, die hij in ‘speciale’ sportklas volgt, heeft Mark weinig tijd om de training bij RTA af te werken. In Easy Running uit Doetinchem vindt hij een persoonlijke kledingsponsor. Nu zijn laatste baanseizoen als junior erop zit, is het tijd om de balans op te maken en om de route voor het winterseizoen uit te stippelen.

NK 10 Kilometer:
Al in februari staat Mark voor een enorme uitdaging: het NK 10 kilometer op de weg. De 10 kilometer is een afstand waarop hij nog weinig ervaring heeft. Het is onduidelijk wat zijn mogelijkheden zijn. De weersomstandigheden in het Noord-Hollandse Schoorl zijn alles behalve gunstig. Op veel stukken van het parcours heeft de wind vrij spel. Toch presteert Mark heel behoorlijk. Hij finisht na 34.15 minuten. Met deze tijd wordt hij tiende van Nederland bij de junioren A.   

Korte afstanden van ondergeschikt belang:
Mark lijkt definitief de keuze te hebben gemaakt voor de 5 en 10 kilometer. Zijn belangstelling voor de 1500 meter en in mindere mate voor de 3 kilometer, is wat afgenomen. Maar één keer start hij dit jaar op een 1500 meter. Hij loopt behoorlijk onder de maat. Zijn persoonlijke record blijft ver buiten bereik.  De 3 kilometer is een afstand die hem van nature goed ligt. Na een mislukte pogingen om zijn beste tijd aan te scherpen, lukt het hem uiteindelijk toch. Op 20 juni haalt hij een paar tienden van zijn oude toptijd af. Op atletiekbaan ‘Maarschalkerweerd’ in Utrecht loopt Mark 8.55.18 minuten.

PR vijf kilometer hoogtepunt van het seizoen
Met de 5 kilometer heeft Mark tot dit seizoen een haat-liefde-verhouding. Hij is erg wisselvallig en hij kan zijn harde trainingsarbeid niet omzetten in een mooie tijd op deze afstand. Dit jaar is hij plots verbazingwekkend constant op de 5 kilometer. In tegenstelling tot vorig jaar loopt hij dit jaar wel onder de 16 minuten, vier keer zelfs. Al vroeg in het baanseizoen loopt hij zijn persoonlijke besttijd uit 2012 (15.47.91 min) uit de boeken. Tijdens het Tartletos Loopgala in Wageningen snelt Mark in een sterk deelnemersveld naar 15.36.96 minuten. Op 29 augustus lijkt hij in Utrecht deze tijd te gaan verbeteren, maar hij blijft steken op 15.40.86 minuten. Wederom een geweldige tijd.

 

NK junioren loopt uit op fiasco:
Mark te Brake en het NK junioren op de baan, is een ongelukkig huwelijk. Maar zelden weet Mark het beste uit zich zelf te halen op dit kampioenschap. Dit jaar is dit helaas niet anders. De weersomstandigheden zijn heel ongunstig. De warmte en de bizar hoge luchtvochtigheid staan een topprestatie in de weg. Mark heeft in deze omstandigheden veel last van zijn luchtwegen en hierdoor loopt hij de hele wedstrijd achter de feiten aan. Hij probeert van alles maar niks lukt. Mark gaat door een ‘sportieve hel’. Hij ziet twaalf en een halve ronde vreselijk af. Zijn eindtijd is rampzalig. 16.41.03 minuten is voor Mark ver onder de maat. Het is wederom een kampioenschap om heel snel te vergeten.

Hattrick op Twee Bruggenloop:
In de regio is Mark één van de grote blikvangers. De sympathieke atleet is zowel geliefd bij het publiek als bij zijn concurrenten. Twee keer laat hij zich dit jaar van zich spreken in de regio. Op 26 april soleert hij op prachtige wijze naar de overwinning op de Koningsloop. Voor het eerst sleept hij voor eigen publiek de overwinning uit het vuur. Halverwege augustus is hij de beste na een prachtig duel met ‘rivaal’ Lars Duistermaat. Hij wint de derde editie van de Twee Bruggenloop (6 km in 19.25 min). Hij behaalt hiermee een reglementaire hattrick. Want ook de overwinningen van de 1e en 2e editie van deze loop staan achter zijn naam.

Plannen voor de winter.
Samen met trainer Grete Koens maakt hij een planning voor de komende maanden. In zijn agenda staan onder meer de Zevenheuvelenloop en de Montferlandrun. Ook hoopt hij deze winter zijn debuut te maken op de halve marathon. Een aantal mooie wedstrijden waar deze gedreven en gepassioneerde atleet ongetwijfeld het beste uit zichzelf gaat halen.