In november vond de Boekeldercrosscompetitie plaats en het was er eigenlijk wel weer eentje om in te lijsten. Hoewel… de weersomstandigheden werkten dit jaar niet echt mee. Eigenlijk werd het parcours met de week slechter en nam het aantal glibber- en glijpartijen steeds grotere vormen aan. Maar dit hoort natuurlijk ook wel weer bij een cross, dus na afloop waren er toch vooral heel veel blijde en tevreden gezichten. In totaal dik 1300 inschrijvingen en dat is natuurlijk een prachtig resultaat. Naast de sportievelingen mag een diepe buiging ook zeker gaan in de richting van de tientallen vrijwilligers, waarop AVA`70 wekelijks een beroep op heeft mogen doen!!

Een kijkje achter de schermen…….

Begin september gooit Marco van Rijs de inschrijving van de Boekeldercrosscompetitie al open. De directeur tijdregistratie wil niets aan het toeval overlaten en heeft op deze manier voldoende tijd om correcties en de inschrijvingen te verwerken. Door vroegtijdig te werk te gaan, is de Boekeldercross de enigste wedstrijd in Nederland, waar het mogelijk is, om 12 seconden voor de start je inschrijving nog door te geven. Goed, het kost wat moeite, maar dan heb je ook wat, aldus de altijd goedlachse van Rijs. Achter de schermen wordt in deze fase ook alvast gedebatteerd over de gadgets en dergelijke. Eigenlijk is dit vooral bedoeld om alvast een beetje in de mood te komen en eigenlijk lukt dit dan ook vaak prima.

De crosskoorts neemt natuurlijk in oktober verder toe, wanneer Frau Hillen in actie komt. Deze praatgrage regelnicht begint dan met het werven van de noodzakelijke vrijwilligers en dat is een beste klus. Immers, er wordt niet alleen gekeken naar de kwantiteit, maar zeker ook naar de kwaliteit. Zo wordt de verantwoording tegenwoordig hoofdelijk weggezet en dat betekent nogal wat. Zo werd bijvoorbeeld Siep van Schepen benoemd tot hoofd tyraps en kreeg Roy Mengerink de zware taak om het aantal uitgegeven tangetjes te registreren. Daar staat niemand natuurlijk echt bij stil, maar een dergelijke taak, kan je zomaar een paar slapeloze nachten opleveren. Ook spreekstalmeester Dirk Vreman wordt in deze tijd voorzien van kruiwagens met informatie en de olijke Heelweggenaar maakt er dan altijd een heerlijke eigen voorstelling van. Speciaal voor hem werd er door de club een bijzonder fijne linnen overkapping aangeschaft, zodat zijn paperassen tegen een buitje zouden kunnen.


Het echte opbouwen van de hardlooparena start op de donderdag voor het eerste crossmiddagje en dat is een enorme klus. Gesjouw met tientallen draghekken en spandoeken, geleur met strobalen, het afzetten van het parcours met honderden meters lint… de VUT-commissie is er gruwelijk druk mee. Ja, AVA`70 mag zich bijzonder gelukkig prijzen met de aanwezigheid van een mooie trop topfitte pensionado, die weer en wind trotseren om alles in gereedheid te brengen. Gelukkig doet Douwe Egberts, pepernoten, speculaas, koeken en snoep het geweldig goed bij deze geweldige groep vrijwilligers. Daar zorgt Frau Hillen dan wel weer voor…..

Op de wedstrijddag zelf worden er nog een 40-50 extra vrijwilligers ingevlogen voor de finishing touch. Inschrijfdames, parcoursafbouwers, spandoekbevestigers, EHBO-ers, verkeersbegeleiders, startnummerverzamelaars, ATB-begeleiders, ontvangstcomité, toiletjuffrouwen, bezorgkoffie-dame, huisfotograaf. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er wel. Niemand loopt dan ook doelloos rond bij `t Romienendal, want iedereen weet exact wat er te doen is en wat er verwacht wordt. Zo is er ook altijd hulp in de buurt bij calamiteiten, want uiteraard zijn die er zeker. Een vastlopende computer, betekent geen eindtijd, een valpartij zorgt voor tranen, die weggepoetst moeten worden. Zomaar wat zaken die zich spontaan voordoen, maar waar in no-time een oplossing voor wordt gezocht.

Het peloton vrijwilligers, voor en achter de schermen, zorgde ook dit jaar weer voor een fantastisch verloop van de Boekeldercrosscompetitie. Het was werkelijk 4 zaterdagen genieten geblazen en de sfeer op en rond de hardlooparena was meer dan uitstekend. Namens de vele honderden deelnemers, hulde aan alle medewerkers!