Sabine Ikink en Sandra Wassink hebben het in de 1e ronde nog prima naar het zin.

Verslag door Erwin Wamelink 

Met een temperatuur ruim onder nul en een gevoelstemperatuur die nog veel verder onder het vriespunt ligt, wordt de eerste winterbosloop in Beek (Montferland) gehouden. Het parcours van de crossloop is bedekt met een behoorlijke sneeuwlaag wat prachtige plaatjes oplevert. Zoals bij iedere wedstrijd in de regio is ook in Beek het geel-blauw van Ava’70 weer erg goed vertegenwoordigd. Vooral de leden van de C-plus groep van trainer Henk Mengers laten zich bij iedere regionale wedstrijd in groten getale zien. Deze groep atleten is in voorbereiding op de Eiberrun in Eibergen die in mei van dit jaar op het programma staat. Het doel is om daar 10 Engelse Mijlen (16 km) of voor een enkeling 5 Engelse mijlen (8 km) te lopen. Met een strak in elkaar gezet trainingsschema bereiden zij zich op en top voor op dit evenement. 

In Beek is er de mogelijkheid om een 5 of een 10 kilometer te lopen. In iedere ronde van 2,5 kilometer zit een verraderlijke bult verstopt. Door de bevroren laag sneeuw was deze klim nu nog lastiger te nemen. Om kwart voor tien klinkt het startschot voor de 5 kilometer. Björn Demkes mengt zich direct voor in de strijd. Er ontstaat een sterke kopgroep die naast Demkes bestaat uit de jonge talenten Thijs van Aalten (Terborg) en Koen Wiersma (Doetinchem) en uit Raymond van Hall (Doesburg)  Demkes loopt in de eerste ronde achterin het groepje maar slaat in de tweede ronde keihard toe. Alleen Van Aalten kan het spoor van het Ava-lid nog enigszins volgen, maar ook hij kan Demkes niet van de winst afhouden. De winnende tijd is 18:16 minuten. Davy Sleyster is één van die atleten die deel uit maakt van de C-plus groep. Hoewel hij nog maar kort lid is van Ava’70 weet hij al behoorlijk snelle tijden neer te zetten. Op het zware parcours in Beek komt Sleyster tot een prachtige tijd van 21:58 minuten. Katja Demkes loopt bijna bij iedere wedstrijd waar zij aan de start verschijnt in de prijzen. Haar concurrente Kerstin van Embden uit het Duitse Elten is vandaag te sterk voor Demkes maar haar 21:57 minuten is ruim voldoende voor de tweede plaats. Anita Roos is naast Davy Sleyster opnieuw een voorbeeld van de succesvolle methodes van Henk Mengers. Terwijl Roos tijdens de Boekeldercross competitie (november 2012) nog maar net onder de 29 minuten kon blijven loopt ze in Beek een geweldige tijd van 26:50 minuten. 

Op de tien kilometer is er succes voor Chantal Klein Gunnewiek. Een dag eerder beklom ze in Holten al het podium en dit doet ze in Beek nog een keer dunnetjes over. In Beek loopt ze de wedstrijd naar eigen zeggen als  “een rustige training” maar haar tijd van 45:43 minuten liegt er niet om. Vlak achter Klein Gunnewiek komt toekomstig voorzitter Dave Posthumus over de finish. Een keurig gelopen wedstrijd wordt beloont met een prima eindtijd van 45:54 minuten. Deze tijd brengt hem in het klassement op een tweede plaats bij de heren tot veertig jaar. Dirk Vreman durft het ook aan om in Beek de tienduizend meter te lopen. In deze loodzware wedstrijd handhaaft hij zich keurig tussen de gevestigde orde. Uneman passeert de eindstreep na 48:03 minuten. 

Op zondag 27 januari en zondag 3 februari staan de andere wedstrijden van de competitie op het programma. Wanneer je aan twee van de drie wedstrijd meedoet word je opgenomen in het eindklassement.
 

Foto's Wilma Elburg
Foto's van de Kiekjesdief 5 Km
Foto's van de Kiekjesdief 10km