Verslag door Erwin Wamelink

Een roedel op en top gemotiveerde atleetjes, een groep enthousiaste supporters en een trainerscorps waar menig atletiekvereniging stinkend jaloers op is. Drie onmisbare ingrediënten voor de allereerste stedenwedstrijd van het seizoen. Sportpark Valkenhuizen in Arnhem is het schitterende decor voor dit sportieve spektakel voor pupillen. 

Voordat de strijd kan los barsten, moeten natuurlijk eerst enkele voorbereidingen worden getroffen. Als eerste: het territorium afbakenen. Trainer Sander komt voor de dag met een ‘gloednieuwe’ tent en natuurlijk wordt de roemruchte ‘geel/blauwe Ava-vlag weer van zolder gehaald. Vervolgens: de warming up. Toekomstig voorzitter en tevens zeer geliefd jeugdtrainer Dave Posthumus neemt de atleten op sleeptouw voor een zeer inspirerende opwarming. Zijn bekende trainingsmethodes zorgen er voor dat alle talententjes op en top voorberied aan de start staan. Stipt om 11:00 uur gaat de wedstrijd van start. Op verschillende plekken van het sportveld laten de ‘toppers’ hun kwaliteiten zien. De topprestaties volgen elkaar in recordtijd op. Als je even met je ogen knippert loop je het risico dat je weer een grandioze prestatie mist. 

Alle pupillen leggen in Arnhem een driekamp af. De sprint (40 of 60 meter), een springnummer (hoog of ver) en een werp- of stootnummer (balwerpen of kogelstoten). Bij de sprint wordt niet het ‘normale’ pistool gebruikt. De scheidsrechter – type thuis niets te vertellen dus dit reageren we af op kinderen van acht – schiet de atleten weg met een soort lasergun dat een zacht piepje produceert. Prettig voor de jongste atleten, maar niet te horen voor de grote hoeveelheid toeschouwers. Het hoogtepunt van de dag – de estafette -  vindt plaats aan het einde van de middag. Maar liefst vijf kwartetten uit Aalten doen mee aan de sluitstuk. Zoals verwacht, presteren de atleten ook op dit prachtige onderdeel weer fantastisch. 

Na een gezellige, drukke en lange dag keert Iedereen zeer tevreden weer huiswaarts. De tweede wedstrijd, uit een reeks van vijf, wordt op 11 mei gehouden bij Av’34 uit Apeldoorn. Tijdens de trainingen van aankomende week krijgen alle deelnemers aan de wedstrijd in Arnhem een leuke herinnering. 

Foto's Bjorn Demkes
Ingestuurde foto's van fam Weijers en Posthumus, klik op het album.

Stedenwedstrijd Arnhem-2013