Roel Schreurs geeft het stokje door aan Erwin Wamelink

Na jarenlange afwezigheid staat er weer een seniorenteam van Ava’70 ingeschreven voor de competitie. Negen topfitte atleten moesten voor de eerste wedstrijd aantreden in de atletiektempel van Nederland: het FBK-stadion, vernoemd naar de ‘vliegende huisvrouw’ Fanny Blankers-Koen. Met twintig graden en een zonnetje aan de hemel was het niet alleen voor de sporters maar ook voor de vele toeschouwers in het stadion zeer aangenaam.

Mart Slotboom is aangesteld als ploegleider. Met zijn leiderscapaciteiten en ervaring is hij de man die het herenteam naar succes moet leiden. Roel Schreurs beet in Hengelo het spits af op de gevreesde 110m horden. In de training wilde het nog niet echt vlotten, maar op het ‘moment suprême’ was ‘het wonderkind’, zoals Roel vaak wordt genoemd, op zijn best. Hij haalde met een uitstekende tijd van 19:58 seconden direct een vracht punten binnen voor het team. Deze prestatie was een inspiratiebron voor Daan Houwers, de Benjamin van de groep. Daan (8:31 meter) stootte de kogel ruim over de acht meter. Later op de dag gaf ook Patrick Ikink ‘acte de precense’ bij het kogelstoten. De 44-jarige atleet presteerde tijdens zijn eerste baanwedstrijd uitstekend. Met 8:40 meter troefde hij zijn jongere ploeggenoot af. Erwin Wamelink mocht ook al vroeg aan de bak. Op het spectaculaire onderdeel hink-stap-springen kon Erwin met zijn 11:31 meter zijn persoonlijke record (11:42 meter) net niet aanscherpen. Roel en Patrick waren de afgevaardigden voor Ava op de 800 meter. Roel was zondag echt in een bloedvorm. Hij liep een ge-wel-dige tijd van 2.05.31 minuten. Hij verbeterde zijn PR met maar liefst vijf seconden. Patrick hield zich keurig staande tussen het snelle deelnemersveld. Na een goed ingedeelde race klokte hij 02.27.65 minuten. 

Het Koningsnummer van de dag – de 100 meter – werd bezet door Bart Wesselink en Jaap Oberink. Bart is na veel blessureleed weer topfit en richt zich vooral op het polsstokspringen. Maar dit onderdeel staat bij de volgende wedstrijd pas op het programma. De 100 meter verliep niet helemaal zoals hij wilde. Hij sprintte naar 12.90 meter. “Vroeger was ik sneller,” was de reactie van Jaap Oberink direct na zijn race. Toch slaat hij met zijn 13.49 minuten absoluut geen modderfiguur. Sander Wikkerink nam in Hengelo het speerwerpen op zich. Hoewel hij bij één van zijn worpen struikelde en een driedubbele salto maakte, revancheerde hij zich knap en wierp de speer naar 21.38 meter. Terwijl hij zijn laatste speer nog amper had geworpen, kon Sander zich al gaan opmaken voor de loodzware 400 meter. Zijn lichaam protesteerde hevig in de laatste meters, maar dit weerhield Sander er niet van om een mooie 1.08.60 op de klok te zetten. “Ze kunnen de naam van dit onderdeel beter veranderen in kutnummer,” was de reactie van een vermoeide Sander. 

Björn Demkes is de alleskunner van de ploeg. In Hengelo showde hij zijn talent op het hoogspringen. Met maar een paar trainingen in de benen sprong Björn naar een schitterende hoogte van 1.75 meter. Later op de middag deed hij, samen met André Balke, ook nog mee aan de vijf kilometer. De weersomstandigheden waren alles behalve gunstig voor snelle tijden. Björn kwam ondanks het warme weer toch tot een tijd van 17.57.90 minuten. André is met zijn 48 jaar de nestor van het Ava-gezelschap. Na zijn race gaf hij toe iets te snel te zijn vertrokken. Deze snelle start brak hem aan het einde van de race op. Hij was over zijn 23.03.20 minuten ook niet helemaal tevreden. André moest niet veel later alweer plaats nemen in het startblok voor de 200 meter. Ondanks dat hij zijn beentjes behoorlijk kon voelen snelde hij toch naar 32.22 seconden. Bart Wesselink trad ook aan op de 200 meter. Een prima 26.16 seconden was het resultaat. Het laatste technische onderdeel was het verspringen. Erwin sprong met veel kunst en vliegwerk naar een matige 5.31 meter. 

Het finaleonderdeel was de Zweedse-estafette. Op deze bijzondere estafette wordt begonnen met een 400 meter gevolgd door een 300, 200 en 100 meter. Ava kwam aan de start met Roel, Erwin, Jaap en Bart. De wissels verliepen in de training nog niet goed, maar in de wedstrijd vielen alle puzzelstukjes in elkaar. De 1000 meter werd afgelegd in 2.17.48 minuten. 

Naast de topprestaties van de atleten mag ook de prestatie van Tracey Jewell niet worden onderschat. Zij was namens Ava jurylid. Ook zij heeft een fantastische prestatie geleverd. 
Fotoalbum Bjorn Demkes