Na een chaotische voorbereiding van maar liefst 25 maanden, was het zondag dan eindelijk de wedstrijddag: de marathon van Rotterdam. Een peloton van AVA`70-leden had zich serieus voorbereidt om deel te nemen aan dit grootse hardloopevenement in de Maasstad. Uiteraard vormde de Marathon het hoofdprogramma, maar ook de 10,5 kilometer en de Halve leverde geel-blauwe atleten op, onder de deelnemers. De hele vereniging leefde geweldig mee met de dappere kilometervreters, zo was via social media overduidelijk op te maken. Hoogtepunt daarbij was zeker de persoonlijke boodschap van een drietal maffe clubleden, die in voorbereiding op de D-day zomaar voor vreugde, trots, maar ook rillingen en vochtige ogen zorgde.

Mede door de tijdige start van “de kwart”, vertrok de Ditax-bus al op het bespottelijk vroege tijdstip van 05.30 en behalve atleten puilde de bus tevens uit met familiefans. Uiteraard was ook de paparazzi en de feestcommissie van de partij, dus een gemêleerder gezelschap is feitelijk niet denkbaar. Om de sfeer wat te verhogen hadden een tweetal youngsters voor een aangename en stimulerende goodybag gezorgd. Uiteraard werd deze geste met gejuich en applaus gewaardeerd. Na een meer dan voorspoedige rit naar Rotterdam, wist de ervaren chauffeur de bus onderaan de Erasmusbrug te parkeren, een kleine 250 meter van de startstreep en vrijwel naast de hoogwerker van Lee. Hoe mooi is dat?

De onrust onder de atleten begon natuurlijk toe te nemen en met name het sanitair in de nabije omgeving kreeg het zwaar te verduren. De bekkies begonnen langzaam wat te verbleken en de spanning op de spieren en ook de rest van het lichaam begon zich steeds verder op te bouwen. De deelnemers aan de 10,5 kilometer vertrokken stiekem naar hun startpositie, want zij moesten al vroeg aan de bak. Hoewel het fris was, liet ook de zon zich al zien en het beloofde dan ook een voortreffelijk hardloopweertje te worden. Terwijl de marathonners, debutanten en ervaren rotten, elkaar een laatste box gaven en naar hun wave-vak slenterden, nam de supportersschare alvast hun plek in op de beroemde én beruchte Erasmusbrug. Het moment suprême was in aantocht, de overtollige kleding werd uitgetrokken en de hartslag benaderde al een licht bedenkelijk hoog niveau. En dan is daar altijd nog Lee Towers. De Haagse volkszanger zorgt bij elke editie voor een fantastische sfeer, luidkeels gezang en een daverend applaus met de hardloophit bij uitstek “You`ll never walk alone.” De sfeerbeelden zijn geweldig en het allereerste AVA`70-hoogtepunt maakt daar ook zeker deel van uit. Op het moment dat de televisiecamera de Erasmusbrug inzoomt komt de AVA-vlag en de Achterhoekbanner vol in beeld. Juist bij dat shot doet commentator Leon Haan de memorabele uitspraak: “…. en dit is schitterend en maakt de marathon van Rotterdam tot Neerlands mooiste …” Menig clubhart gaat er harder van kloppen! ( en wie het niet live gezien heeft, kijk het nog even na bij NOS Studio Sport, uitzending gemist, aflevering 169, vanaf minuut 28,01……..)

Tijd voor het afvuren van het kanon en na een proefschot vooraf, bleek het uitstekend te functioneren. De wedstrijd was begonnen. De duizenden dravers lopen direct al het eerste obstakel op en de AVA-janen krijgen gelijk al weer een rillerig moment bij het horen van de schreeuwende en klappende clubgenoten. Ware adrenaline natuurlijk die gelijk al een geweldige boost geeft. De massale publieke belangstelling is overweldigend en draagt de atleten door het eerste gedeelte van de race.. Halverwege zitten de meeste geelhemden er nog prima bij. Slechts een enkeling heeft problemen. Een griepaanval van enkele weken terug, heeft het lichaam meer gesloopt dan de geest. Heel verstandig wordt er besloten om de strijd te staken na een kilometer of 26. Onderweg blijken er tientallen fans voor de AVA-janen langs het parcours te staan en zorgen voor het juiste gevoel. De tweede keer Erasmusbrug gaat bij de meesten al wat minder soepel en is vaak het signaal dat de wedstrijd gaat beginnen. De bovenbenen gaan bij de Kralingse Plas echt kraken en protesteren. Het tempo zal moeten worden aangepast, want de rode loper van 400 meter op de Coolsinsel is nog rijkelijk ver weg. De DJ`s, muziekbandjes, het massale publiek en de aanmoedigingen vormen dan de enige juiste doping. De laatste draai richting de finish is een ware must-have. Vele tienduizenden toeschouwers begeleiden de helden van de dag  richting de eindstreep. En waar de ene atleet nog de kracht heeft om te zwaaien en af te sprinten, kampt een ander met een ware worsteling met zichzelf. Zo geldt het ook voor onze AVA`70-clubgenoten, die moe, doodmoe, maar zeer voldaan met glans slagen voor hun missie. De strompeling naar de bus verraad veel, zo niet alles, maar het kunstje is wel geflikt! Een fantastische individuele prestatie, maar zeker ook eentje van het collectief. Het weerzien van elkaar, de kameraadschap en de geweldige onderlinge sfeer geven aan dat de missie volledig geslaagd is!

Hulde voor de AVA`70-atleten die een geweldige prestatie hebben neergezet bij de 40e editie van de Marathon van Rotterdam is op zijn plaats, evenals de hartverwarmende aanmoedigingen van de supporters langs het parcours! AVA`70 heeft zich duidelijk laten zien en horen bij Neerlands mooiste marathon..… In april 2022 is de volgende aflevering en de grote vraag is: Wie gaat de uitdaging aan?